Odense dropper genbrug af flasker

Lavere afgifter får bla. Odense Kommune til at droppe genbrug af flasker. Dansk Flaskegenbrug frygter for miljøet.

Syv af landets kommuner har siden årsskiftet droppet at sende sine vinflasker til genbrug. I stedet er flaskerne kørt direkte til omsmeltning.

- Det er nu økonomisk mere rentabelt for nogle kommuner at sælge flaskerne som skår frem for at levere dem til sorteringsanlæg og sælge en del af dem som genbrugelige flasker, siger direktør Søren Svenningsen fra Dansk Flaskegenbrug.

Årsagen er, at det i regeringens seneste forårspakke blev besluttet, at afgiften af emballagen på vinflasker skulle halveres pr. 1. januar 2011. Dermed er det økonomiske grundlag for at genbruge flaskerne forringet.

.De syv kommuner, som siden årsskiftet har droppet genbrugsordningen, er Odense, Silkeborg, Slagelse, Faxe, Ringsted, Bornholm og Samsø. Samlet står disse kommuner for lidt under 10 procent af det samlede antal glas fra landets kommuner.

Til skade for miljøet

Før nytår gik alle tomme flasker igennem genbrugssystemerne, hvor omkring 30-40 procent af flaskerne bliver genanvendt.

Ifølge Dansk Flaskegenbrug bliver der brugt 85 procent mindre energi ved at genbruge en flaske, end ved at omsmelte skårene til nye.

Hvis flere kommuner vælger at droppe genbrugsordningen, kan det få konsekvenser for miljøet.

- Der kommer flere flasker til at flyde i naturen, fordi der er mindre økonomisk interesse i at indsamle flasker. Og hvis flere indsamlingsmaskiner slukkes for vinflasker, kommer der flere flasker i dagrenovationen, og det er en katastrofe, siger Søren Svenningsen

Størstedelen af landets kommuner har indtil videre fortsat valgt at sende sine flasker til genbrug, selvom de ikke tjener så meget som før. Men Søren Svenningsen frygter, at flere vil falde fra, hvis lovgivningen ikke ændres inden for det næste år.