I det fynske folks tjeneste

Odense får kritik for at belønne de raske

Det er farligt, at Odense Kommune ansporer ansatte til at møde på arbejde, selv om de er syge, siger forsker.

Det er farligt, at Odense Kommune ansporer ansatte til at møde på arbejde, selv om de er syge, siger forsker.

Hvis man er syg, skal man blive hjemme under dynen.

Sådan lyder budskabet fra seniorforsker Thomas Lund fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Regionshospitalet i Herning. Forskeren reagerer dermed på Odense Kommunes forslag om at belønne medarbejdere uden sygefravær med en kontant bonus ved årets udgang.

- Det er decideret farligt rent helbredsmæssigt at opmuntre til den type adfærd hos medarbejderne, hvor kroppens behov for hvile ved sygdom ikke bliver respekteret, siger Thomas Lund.

Forskningsresultater viser en fordoblet risiko for at blive ramt af en blodprop i hjertet for ansatte, der konsekvent vælger at gå på arbejde i stedet for at holde sengen under sygdom.

Medarbejderne kan altså komme til at betale med deres helbred for at få del i bonusordningerne. Men Thomas Lund forventer, at der bag forslaget ligger en forestilling om, at de ansatte pjækker:

- Man antager, at medarbejderne hellere vil lyve og holde sig raske derhjemme bag nedrullede persienner end at gå på arbejde. Er dette tilfældet, var der nok mere idé i at fokusere på, hvad årsagen til det kan være.

Formanden for de offentligt ansattes fagforbund FOA, Dennis Kristensen, er fortørnet.

- Det ligger lige på kanten til diskrimination af medarbejdere, hvis helbred ikke er så stærkt. Det er usympatisk. Odense Kommune vælger dermed den nemme løsning frem for at analysere på, hvad problemerne skyldes, siger Dennis Kristensen.

Til gengæld lyder der mere positive toner på Odense Rådhus. Børn- og ungerådmand Stina Willumsen (SF) bakker op om forslaget:

- Gennem mange år har vi i kommunen igen og igen aftalt med hinanden, at nu skal det nedbringes. Alligevel går det bare utroligt langsomt, siger Stina Willumsen (SF) til Fyens Stiftstidende.