I det fynske folks tjeneste

Odense går i sort for vores skyld

44.000 gadelygter slukkes 19. marts i en time. Det sparer Odense Kommune for det der svarer til et års energiforbrug for et typisk en-families rækkehus.

Når Odense 19. marts slukker lyset vil byen være en sort plet på landkortet.

Gadelygterne i Odense slukkes i en time om aftenen 19. marts. Og det er ikke tilfældigt. Det er for miljøets skyld.

Odense Kommune deltager nemlig i det verdensomspændende arrangement, Earth Hour, hvor lyseslukningen markerer klimapolitikken.
Med bare én times slukkede gadelygter kan kommunen spare et års energiforbrug for et typisk en-families rækkehus.

44.000 lygter slukkes
 
Odense Kommune slukker for gadebelysningen i hele byen. Det betyder at lyset i 44.000 gadelygter går ud klokken 20.30 og tændes igen 21.30.

- Earth Hour er en glimrende anledning for os alle til at tænke over vores handlinger i hverdagen. Måske glemmer vi at slukke for lyset, når vi forlader et lokale, eller måske kunne lampen i hjørnet godt klare sig med lidt færre watt, siger By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V) i en pressemeddelelse og fortsætter:
 
- Hvis vi hver især kan lave en lille ændring i det daglige, kan det altså gøre en stor samlet forskel – for klimaet og pengepungen.
 

Fakta om gadelyset i Odense

I Odense Kommune er gadelyset styret af, hvor mørkt det er, og lyset er tændt cirka 4.000 timer om året.
 
Hidtil har Odense anvendt cirka 12 millioner kWh om året til lyset på veje, stier og pladser.

Siden 2014 har byen været i gang med at renovere og forny kommunens gadebelysning – et arbejde, der vil fortsætte frem til 2021.
 
Ved at opgradere gadelygterne med mere effektive armaturer forventer Odense Kommune at kunne reducere energiforbruget til gadelys med en tredjedel.
 

 

Fakta om Earth Hour

Earth Hour så dagens lys i 2007 og hed her i landet "Sluk lyset Danmark".

Earth Hour afvikles hvert år i marts af WWF  og idéen er at gøre opmærksom på klimaet ved at få virksomheder, myndigheder, organisationer og private til at slukke lyset i en time for at nedbringe strømforbruget og CO2-udledningen.

Læs mere på www.earthhour.dk