I det fynske folks tjeneste

Odense investerer i atomvåben og miljøsvineri

Odense Kommune investerer i både børnearbejde, atomvåben og forurenende virksomheder. Det viser oplysninger som kommunes økonomiudvalg har valg at offentliggøre.

Odense Kommune investerer i både børnearbejde, atomvåben og forurenende virksomheder. Det viser oplysninger som kommunes økonomiudvalg har valg at offentliggøre.

Først valgte Odense Kommune at hemmeligholde sine investeringer, men har kommunens delvist lagt investeringerne åben frem, skriver avisen Kommunen.

- Vi har ikke tidligere haft praksis for at oplyse om de enkelte kapitalforvalters konkrete investeringer ud fra en betragtning om, at konkurrencehensynet mellem forvalterne vejede tungere end oplysning om de enkelte investeringer. Men den praksis ændrer vi nu, siger Jan Boye i en skriftlig kommentar til avisen Kommunen.

investeringer med etiske problemer

Organisationen DanWatch til at gennemgå de 13 investeringsforeninger, som Odense Kommune benytter.

DanWatch fremhæver en række virksomheder på listen med omfattende etiske problemer.

Det er dækproducenten Bridgestone, der er sortlistet for at benytte børnearbejde på en gummiplantage i Liberia.

Olieselskabet Chevron, der er ansvarlig for store miljøødelæggelser i Ecuadors jungle.

Den italienske våbenproducent Finmeccanica, der er involveret i produktionen af atomvåben og klyngebomber.

Vil stramme etiske regler

- Hvis vi har penge investeret i virksomheder, der producere masseødelæggelsesvåben eller benytter børnearbejde, så har vi et problem. Jeg regnede med, at vi fik forhindret det, da vi vedtog vores politik for etiske investeringer i foråret. Og der er ingen tvivl om, at det får konsekvenser, siger Thomas Funding, politisk ordfører for Socialdemokraterne i Odense, til avisen Kommunen.

Thomas Funding mener, at det kan blive nødvendigt at stramme op på kommunens etiske retningslinjer, så det kommer til at stå "klippefast", hvad skatteborgernes penge ikke må investeres i.

- Jeg mener helt klart, at det også indbefatter virksomheder, der er involveret i produktionen af atomvåben og andre masseødelæggelses-våben, siger Thomas Funding.