I det fynske folks tjeneste

Odense investerer millioner i at få ledige i beskæftigelse

Odense Byråd har vedtaget at bruge 72 millioner kroner på at få ledigheden i Odense bragt ned. Odense Kommune har landets næsthøjeste ledighed på 6,3 procent.

Odense Kommune vil bruge 72 millioner kroner på nedbringe ledigheden, der er landets næsthøjeste. Foto: Michael Bothager/Scanpix/arkiv

I en tid hvor hver en krone vendes i de kommunale budgetter, vedtog Odense Byråd onsdag eftermiddag at investere 72 millioner kroner i at nedbringe byens ledighed. Vi har ikke råd til at lade være, lyder det fra Borgmester Peter Rahbæk(S) Juel og Beskæftigelses- og Socialrådmand Steen Møller(K). 

   

Selvom Odense Kommune er inde i en rivende udvikling, hvor byen udvikles og transformeres i stor hast, har Odense dog en altoverskyggende udfordring, fordi ledigheden er landets næsthøjeste med en ledighed på 6,3 procent.

 

I budgettet for 2017 afsatte Odense Byråd 50 millioner kroner til at nedbringe ledigheden, men på dagens byrådsmøde valgte politikerne at afsætte yderligere 22 millioner, så den samlede investering når op på 72 millioner kroner. 

 

- Ledigheden er et helt afgørende problem for Odense, derfor valgte vi også at finde ekstra penge, så vi kunne iværksætte alle de tiltag, som forvaltningen har fremlagt for os. Nu handler det om at få ansat de nødvendige medarbejdere og få ledigheden ned på niveau med landsgennemsnittet, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.

 

14 projekter til at få ledige i arbejde

De 72 millioner kroner investeres i 14 projekter, der hver især skal bringe ledige tættere på arbejdsmarkedet.

 

- Situationen i Odense er desværre ikke blevet bedre, siden byrådet vedtog budgettet for 2017 - tværtimod. Vi har i dag landets næsthøjeste ledighed, og vi skylder både vores ledige og det lokale erhvervsliv at yde en ekstraordinær indsats. Investeringen tjener hurtigt sig selv hjem igen og vi har ikke råd til at lade være. Jeg havde gerne set, at vi havde investeret endnu mere, men vi er med dagens beslutning kommet godt i gang, siger rådmand Steen Møller 

 

De 14 projekter indebærer blandt andet opkvalificering af ledige, så deres kompetencer matcher virksomhedernes behov for arbejdskraft; et efterværn, der skal sikre, at de, der forlader ledighedskøen ikke vender hurtigt tilbage; flere mini-fleksjob og mini-jobmesser; og en HR-funktion, der blandt andet skal hjælpe virksomheder med alt det administrative arbejde, så de har nemmere ved at tage ledige ind i virksomhedspraktikker og løntilskud. 

Læs også FAKTA: Her er de seks anbefalinger

Otte af de 14 investeringsprojekter er en udløber af Beskæftigelses- og Socialudvalgets arbejde, mens seks af projekterne har rod i anbefalingerne fra Beskæftigelses Task Force Odense - udvalget med tidligere skatteminister Carsten Koch i spidsen.

 

De 14 investeringsprojekter betyder, at Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har brug for yderligere 70 medarbejdere henover de næste par år. De første 36 er allerede blevet ansat og yderligere forventes ansat inden sommerferien.