I det fynske folks tjeneste

Odense: Kendt online-auktionshus solgte stjålet maleri

Lauritz.com solgte i sommer et oliemaleri på auktion i Odense. Først da maleriet skulle sælges videre i USA, blev det opdaget, at maleriet var stjålet. Det skriver Politiken.

Foto: Jenny Leyman / Scanpix

På trods af at billedet var registreret som stjålet i den anerkendte private database Art Loss Register, blev et maleri af den danske maler Carl Vilhelm Holsøe i 2016 solgt på Lauritz.com i Odense.

Det skriver Politiken i dagens avis.

Ifølge avisen abonnerer Lauritz.com ikke på databasen over stjålen kunst, og derfor fangede Lauritz.com aldrig, at der var tale om et stjålet værk af den danske billedkunstner.

Først da oliemaleriet af en læsende kvinde i en stue skulle videresælges på auktionshuset Christie's i New York i USA, blev maleriets ulovlige herkomst opdaget.

Det udfordrer éns tro på, at tingene foregår efter bogen, når man som kunde i god tro kan komme til at købe stjålne værker på auktion og dermed blive delagtig i hæleri

Søren la Cour Jensen, formand for ICOM

Maleriet var sammen med syv andre kunstværker blevet stjålet fra et hus i Kolding i 2016. Alligevel opdagede Lauritz.com ingenting, da det blev sat til salg i auktionshuset i Odense og endte med et hammerslag på 74.000 kroner.

- Hvis det danske auktionshus havde abonneret på The Art Loss Register, ville vi have fundet maleriet via en simpel søgning i vores database og dermed undgået det ulovlige salg i Danmark, siger Nina Neuhaus fra The Art Loss Register til Politiken.

Anbefaler eksperter at bruge register

Lauritz.com har ikke ønsket at stille op til interview med Politiken for at forklare, hvorfor de ikke søgte i Art Loss Register, inden de solgte Carl Vilhelm Holsøes stjålne oliemaleri.

Læs også Rov fra fynske indbrud skulle sælges på Lauritz.com

Men konceptchef hos Lauritz.com Mette Jessen skriver i en mail til avisen, at de anbefaler alle deres eksperter at bruge de kontrolmuligheder, der findes. Herunder Art Loss Register, Find stolen art og Stolen Art FBI med flere, og at de ikke havde gjort det i dette tilfælde, da der var tale om et dansk værk, og politiet ifølge Lauritz.com ikke havde det i deres database.

Flere tilfælde

Ifølge Politiken er det sket før, at Lauritz.com har solgt stjålen kunst og andre genstande. Blandt andet har auktionshuset solgt en kisteplade, der i 1977 blev stjålet fra Esbjerg Museum.

Auktionshuset har ligeledes haft adskillige sager med salg af både stjålne og forfalskede designermøbler, skriver avisen.

- Det udfordrer éns tro på, at tingene foregår efter bogen, når man som kunde i god tro kan komme til at købe stjålne værker på auktion og dermed blive delagtig i hæleri, siger Søren la Cour Jensen, formand for den danske komité af den verdensomspændende museumsorganisation International Council of Museums, til Politiken.

Sagen om salget af det stjålne oliemaleri kommer frem dagen efter, at auktionshusets direktør, Mette Rode Sundstrøm, efter 12 år på posten opsagde sin stilling for i stedet at indtræde i bestyrelsen.