I det fynske folks tjeneste

Odense klar med lægeordineret heroin

Senest til marts næste år vil mellem 20 og 40 af de mest hærdede narkomaner på Fyn kunne få udleveret gratis, lægeordineret heroin fra Rusmiddelcenteret i Odense.

I næste uge træffer Socialudvalget i Odense Kommune den endelige beslutning om at etablere det meget omtalte forsøg i Odense. Udover Odense vil narkomaner fire andre steder i landet få tilbudt lægeordineret heroin.

I Odense vil tilbuddet blive etabeleret i Hjørnely i Rusmiddelcentret i Grønlandsgade. Bygningen skal renoveres for ca. en million kroner, så behandlingscentret opfylder de krav Sundhedsstyrelsen stiller til forsøget.

Odense Kommune vurderer, at Hjørnely er det bedst egnede sted til at gennemføre projektet, og at ingen naboer vil blive generet på denne adresse, da Hjørnely i forvejen behandler stofmisbrugere.

I en opstartsfase vil 20 stofmisbrugere kunne få heroin og i alt vil maksimalt 40 narkomaner ad gangen kunne deltage i ordningen.

Rusmiddelcenteret håber, at stofmisbrugerne allerede fra 1. januar 2010 kan få udleveret heroin, men dette kræver at Sundhedsstyrelsen bevilger penge til de ansattes uddannelse og løn allerede i år. Hvis dette ikke falder på plads vil narkomanerne først kunne få fri heroin fra 1. marts 2010.

Formålet med at udlevere gratis heroin er at forbedre stofmisbrugernes helbred og holde dem væk fra kriminalitet. Ordningen er blevet kritiseret for at være for restriktiv og udelukke de allermest belastede narkomaner.

Odense Kommune modtager 9 millioner kroner de næste to år til projektet med lægeordineret heroin, og Rusmiddelcentreret skal løbende indsamle erfaringer og data fra forsøget, så Sundhedsstyrelsen kan lave en samlet evaluering på projektet efter de første år.

Socialudvalget ventes at træffe den endelige beslutning om ordningen tirsdag i næste uge.