I det fynske folks tjeneste

Odense Kommune politianmeldt for overvågning

Odense Kommune er blevet meldt til politiet, fordi overvågningskameraer registrerer, hvor mange mennesker, der deltager i HCA Festivals. En politiker fra Liberal Alliance mener, at kameraerne er i strid med loven.

Den nye teknik til at opgøre antallet af deltagere i forskellige arrangementer og events i Odense Kommune er netop blevet taget i brug under HCA Festivals. 

Kameraerne er blevet opstillet, fordi der efter festivalen sidste år var kritik af de besøgstal Odense Kommune meldte ud. Kritikerne mente, at tallene var upålidelige og oppustede. 

Kommunen besluttede derfor i april i år at bruge en ny teknologi, hvor antallet af gæster til events bliver målt med to opsatte kameraer. De to første kamera er blevet sat op ved siden af Rådhuset og ved Grand Hotel. 

Kameraerne tager billeder og et stykke software beregner selv, hvor mange mennesker der på billedet, og umiddelbart efter bliver fotoet slettet. 

Men Anders Kirkeby, der er tidligere byråds- og folketingskandidat for Liberal Alliance, mener, at kameraerne er i strid med loven. 

- Kommunen foretager ulovlig overvågning af deres borgere. Vi har set mange eksempler på ulovlig overvågning, og det et generelt problem i samfundet og ikke noget en kommune skal kaste sig over. Jeg frygter, at de her billeder kan blive brugt til noget, som er uhensigsmæssigt, siger Anders Kirkeby.

Hos Odense Kommune mener man dog overhovedet ikke, at der tale om overvåging, og at kameraerne er i overensstemmelse med lovgivningen. 

- Vi har naturligvis undersøgt løsningen, og de opsatte kameraer er i overstemmelse lovgivningen, siger  it-sikkerhedsleder, John Bonnerup fra Odense Kommune. 

Men den forsikring giver Anders Kirkeby ikke meget for, og han har derfor politianmeldt Odense Kommune for ulovlig overvågning. 

Læs også Ny teknologi: Kameraer skal tælle eventgæster

- At en kommune har brug for at lave effektmåling på en festival, som de skal bruge til nogle overskrifter, retfærdiggører ikke, at den opsætter kameraer, der tager billeder af borgerne. Loven siger klart, at overvågningskameraer kun må bruges til sikkerhedsmæssige og tryghedsskabende foranstaltninger, lyder det fra Anders Kirkeby. 

Sidste år opgjorde Odense Kommune besøgstallet til HCA Festivals til 134.481 besøgende. Tallet var baseret på tilbagemeldinger fra de deltagende kunstnere.