I det fynske folks tjeneste

Odense-lærere frygter ny personalpolitik

Op mod 124 lærere i Odense Kommune kan se frem til en fyreseddel. Ældre og syge frygter at blive fyret først, og det har rystet lærerne.

Op mod 124 lærere i Odense Kommune kan se frem til en fyreseddel. Ældre og syge frygter at blive fyret først.

Udmeldingen om at en stor fyringsrunde er på vej i de odenseanske folkeskoler ryster lærerne, og utrygheden breder sig.

- Det er en uanstændig måde at behandle folk på, siger Torben Lindholm, der er lærer og tillidsmand på Abildgårdskolen i Odense.

- Der vil ske det, at de lærere, der bliver afskediget i den her runde, de vil risikere at få et meget, meget skidt stempel på sig, som vil gøre det meget vanskeligt at få arbejde fremover, siger tillidsmanden til TV2/FYN.

Aldersfokus skaber utryghed

Odense Kommunes skoleledelse har meldt, at de i fyringsrunden vil vægte lærernes alder, sygefravær og kvalifikationer, når de udpeger hvem, der skal fyres, og den udmelding skaber nervøsitet blandt lærerne.

- De er meget utrygge og føler sig udsat for en forbrugsideologi, hvor man ansætter en lærer, bruger læreren i 10-15 år og så smider væk og får en ny model, og det er sådan noget, man bruger, når man skifter ting ud, ikke når man har et ansættelsesforhold, hvor man involverer mennesker, siger Torben Lindholm.

Lærerformand: Uansvarlig personalepolitik

også formanden for Odense Lærerforeningen mærker utrygheden på skolerne efter udmeldingen om fyringerne.

- Og det vil der være længe, for vi har fået at vide, at det ikke er slut med det, så utrygheden er jo helt uholdbar, og den bliver bestemt ikke mindre af, at man begynder at få folk til at pege fingre af hinanden, siger Anne-Mette Kæseler Jensen til TV2/FYN.

- Det er uhørt, at man i en kommune vælger at drive en personalepolitik, hvor man fyrer dygtige folk og går efter kriterier som, "du er langtidssyg", "du er faglig kritisk", eller "du har forkert køn og alder". Det er uansvarlig personalepolitik, siger formanden.

Det er første gang i Odense skolevæsens historie, at lærere i det omfang står til en fyring.

Tidsplan:

Onsdag den 18. januar afholder Odense Lærerforening stormøde om fyringsrunden.

Samme dag, den 18. januar, afholder Enhedslisten i Odense demonstration på Flakhaven mellem klokken 15.00 og 17.00 - om besparelserne.

Tirsdag den 7. februar vil skoleledere prikke medarbejdere, der skal fyres.

Mellem den 27. og 30. marts udsender skolerne fyresedler til lærerne.

Se tidsplanen for fyringerne i vedhæftet notat for afskedigelsesprocedurer.