I det fynske folks tjeneste

Odense nægter at sende plejebørn hjem

Lars og Laura fra Odense skal tvangsanbringes, selv om øverste klageinstans siger, de skal hjem til plejeforældre.

Et søskendepar fra Odense, Lars og Laura, kommer ikke hjem til deres plejeforældre, som de har boet hos, siden de blev født.

Odense Kommune har besluttet, at de to søskende på 13 og 11 år skal være tvangsanbragt på hver sit opholdssted.

Dermed går kommunen imod en afgørelse fra Ankestyrelsen, landets øverste klageinstans, som har bestemt, at børnenes tarv bedst varetages af plejefamilien.

Det viser dokumenter, som Ritzau er i besiddelse af.

På baggrund af en klage fra børnenes biologiske familie, som ønsker, at børnene skal være anbragt i plejefamilien, afgjorde styrelsen i sidste uge, at børnene skal hjem til plejeforældrene Elin og Steffen Søndergaard.

"Vi ophæver således kommunens afgørelse", hedder det med henvisning til Odense Kommunes beslutning fra 2013 om at tvangsanbringe børnene på de to opholdssteder.

Videre hedder det:

"Kommunen skal snarest muligt flytte Lars og Laura tilbage til plejefamilien".

Lektor og ekspert i anbragte børn Karin Kildedal, Aalborg Universitet, siger til Ritzau, at det er helt usædvanligt, at en kommune går imod en afgørelse fra Ankestyrelsen.

- Jeg husker ikke at have hørt noget lignende, siger hun.

Også advokat Henrik Krogsøe, der er advokat for børnenes biologiske far, siger, at det er uhørt, at en kommune ikke retter sig efter en overordnet myndighed som Ankestyrelsen.

- Det har jeg aldrig oplevet før, siger Henrik Krogsøe.

Børnenes moster, Pernille Thor, siger, at både hun og den øvrige familie er rystet over kommunens beslutning.

- Min søster og børnenes far er ude af stand til at tage sig af børnene. Derfor har plejeforældrene været deres mor og far. De har betydet alt for dem.

- Hvorfor skal der overhovedet være en Ankestyrelse, hvis kommunen bare kan gøre, som den selv vil. Det er dybt frustrerende, siger hun.

DF's Karina Adsbøl, der er medlem af Folketingets socialudvalg og som har fulgt sagen, siger, at hun vil kontakte socialminister Manu Sareen (R) for at høre, om en kommune kan lade være med at følge Ankestyrelsen.

- Processen er under al kritik. Det er vanskeligt at forstå, hvorfor en kommune ikke vil efterleve Ankestyrelsens klare afgørelse, siger Karina Adsbøl.

Se Facebook-siden for Lars og Laura

Fakta


 • Odense Kommune nægter at sende søskendepar hjem. Se her myndighedernes afgørelser om Laura og Lars.
 • * Lars født 2000. Kort efter fødslen anbringes han i plejefamilie.
 • * Laura født 2002: Anbringes i samme familiepleje.
 • * Maj 2013: Odense Kommune beslutter, at Lars og Laura ikke længere skal bo i plejefamilien. Kommunen mener ikke, at plejeforældrene har de rette kompetencer.
 • * November 2013: Kommunens børn- og ungeudvalg beslutter, at børnene skal tvangsfjernes og anbringes på to forskellige opholdssteder. Den biologiske far anker beslutningen.
 • * November 2013: Omkring 100 borgere samles til fakkeloptog i protest mod kommunens beslutning.
 • * April 2014: Ankestyrelsen kritiserer kommunen for ikke at have behandlet sagen grundigt nok. Den pålægger kommunen at genbehandle sagen.
 • Maj 2014. Kommunen beslutter, at Lars og Laura kan flytte tilbage til plejefamilien.
 • Juni 2014: Kommunen udsætter flytningen på ubestemt tid, da et af opholdsstederne udtrykker bekymring for børnenes trivsel, hvis de kommer tilbage til plejefamilien.
 • Den 20. august 2014: Ankestyrelsen ophæver kommunens afgørelse og bestemmer, at børnene snarest muligt skal flytte tilbage til plejefamilien.
 • Den 21. august 2014: Kommunen meddeler, at børnene fortsat skal være tvangsanbragt på opholdsstederne. Den biologiske familie har klaget til Ankestyrelsen over beslutningen.

Kilde: Fyens Stiftstidende, Odense Kommune og Ankestyrelsen