Odense opgiver ambitiøst mål om tilflyttere

Den odenseanske økonomi er baseret på, at kommunen hvert år skal have mellem 800 og 1000 nye indbyggere. Men nye kritiske tal tvinger nu kommunens embedsfolk til at nedjustere forventningerne til 500-600 nye borgere per år. 

Det skriver Fyens Stiftstidende tirsdag.

-Tallene lyver selvfølgelig ikke, og det er også derfor, at vi sidste år for første gang tog rigtigt fat i det her problem og fik undersøgt, hvad der får borgere til at flytte fra byen, siger Jan Boye, der også fremhæver  byrådets arbejde med at lave en bosætningsstrategi. 

De nye tal viser, at der stadig er langt flere, der flytter fra Odense end  til byen. Sådan har det været i både 2006 og 2007, de to år hvor Jan Boye, kons., har båret borgmesterkæden. I årene 2002 til 2005 var der et beskedent plus på tilflyttersiden, men både i 2006 og 2007 har antallet af fraflyttere været omkring 800 højere end antallet af tilflyttere. 

Borgmester afviser at have kritiseret lav befolkningstilvækst

I valgkampen i 2005 slog Jan Boye ellers tilsyneladende til lyd for, at tilflytningen skulle forøges.
- Når Anker Boye nævner, at et meget stort antal borgere rejser ind til Odense for at passe deres job, så skal vi selvfølgelig være glade for det, for Odense skal være hovedbyen i den syddanske region. men det er da ærgerligt, at de ikke har lyst til at slå sig ned i Odense, så dem der tjener deres penge i Odense også er med til at betale noget skat. Det er jo det, der er den bekymrende udvikling, befolkningstilvæksten i Odense er jo ikke så stor, som den er på landsplan, sagde han i den afsluttende tv debat med den daværende borgmester Anker Boye.

Siden er fraflytningen altså øget, og i dag siger den konservative borgmester, at han aldrig har ønsket at kritisere den tidligere borgmester for, at befolkningstilvæksten var for lav.

- Vi diskuterede, at der blev skabt for få jobs til odenseanerne, og det var det, som jeg forholdt mig til, siger Jan Boye.
 Bedøm selv citatet i klippet under billedet

Alvorligt for økonomien

Problemerne med at fastholde og tiltrække borgere er problematisk for kommunen, især fordi gruppen af 25-39-årige, der er ved at etablere sig som gode skatteydere, i særlig høj grad forlader Odense.

Ifølge Fyens Stiftstidende risikerer kommunen at miste mellem 50 og 100 millioner kroner om året i tabte indtægter.

- Det er et meget alvorligt problem for byen, siger socialdemokraternes gruppeformand Peter Rahbæk Juel.

- Et af problemerne var, at der i 2005 og 2006 var et alt for lille udbud af boliger, det har vi sat fuld fart på nu blandt andet med mange nye byggegrunde, siger Jan Boye.

Indbyggertallet i Odense stiger stadig en smule hvert år, fordi der fødes flere, end der dør, og fordi der kommer indvandrere til.