Odense skal være LGTBQ+ frontløber: Noah er queer, pride-forperson og fyldt med nyt håb

For anden gang afholdes der Pride i Odense i den kommende weekend. Sideløbende var der fredag topmøde for at få idéer til Odense Kommunes kommende LGBTQ+ politik.

Lørdag bliver Odense svøbt i regnbuefarver, når Odense Pride for anden gang nogensinde bliver afholdt i Munke Mose.

Bag arrangementet står blandt andet 23-årige Noah Knudsen, der identificerer sig selv som en binær, transkønnet mand og bruger pronominerne han/ham.

Han er født og opvokset i Aalborg, men for nogen år siden forlod han Nordjylland til fordel for eventyrhovedstaden på Fyn.

- For nogen år siden fandt jeg ud af, at jeg transkønnet, og der startede jeg min personlige transition. En del af den transition var at flytte til en anden by, og derfor flyttede jeg til Odense, fortæller han.

Regnbueflag var hejst foran rådhuset fredag.
Regnbueflag var hejst foran rådhuset fredag.
Foto: Morten Albek

Men Odense viste sig at være knap så eventyrlig, når det kom til det queermiljø, Noah Knudsen så gerne ville være en del af i sin nye by.

- I Aalborg har der været Pride i nogle år, så jeg var meget overrasket over, at der ikke var det i Odense. Så nu afholder vi andet Pride nogensinde i Odense, smiler Noah Knudsen.

Mangfoldig politik

Inden Odense Pride går i gang klokken 13 lørdag, var der fredag allerede LGBTQ+ på dagsordenen i byen. 

Odense Pride, Lambda, Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn og Odense Kommune har i et samarbejde valgt at være frontløbere på en LGBTQ+ politik, og på Odense Rådhus blev der derfor afholdt LGBTQ+ topmøde fredag - det første af sin slags. Formålet var at samle forslag og gode idéer til den kommende politik på området. 

I første omgang er det planen at sikre en tryg ramme for børn og unge, der har svært ved at finde ud af eget køn, identitet og seksualitet.

Der blev talt ny LGBTQ+-politik til topmøde fredag.
Der blev talt ny LGBTQ+-politik til topmøde fredag.
Foto: Morten Albek

- Det kan ikke fikses kommunalt, for det handler om uddannelse af lærere og pædagoger. Men vi kan skabe nogle rum, hvor LGBTQ+ børn kan være. For folkeskolen er en vigtig arena, hvor vi giver hinanden værdier og visioner, siger Børne- og ungerådmand i Odense Kommune, Susanne Crawley (R).

Med til topmødet var Noah Knudsen, der blandt andet deltog i paneldebat.

- Jeg er virkelig positivt indstillet, for det er fantastisk at høre om initiativerne. Jeg har mere håb efter det her møde, sagde Noah Knudsen, lige inden han selv skulle på scenen.

Børnene er fremtiden

Tilbage hos Noah Knudsen er de sidste forberedelser ved at være klar inden den store begivenhed i weekenden.

Mens han maler skilte og sætter glimmer på tilværelsen, er der mange grumme tanker, der ligger og ulmer i baggrunden.

- I Danmark er vi kommet rigtig langt i forhold til LGBTQ+ rettigheder, men man opleve rigtig mange udfordringer. Alt fra at blive råbt af, når man går ned af gaden, fordi folk synes, man ser underlig ud til diskrimination på arbejde eller i skole. Det hele bunder i en manglende forståelse, fastslår Noah Knudsen.

Mange deltog i topmødet.
Mange deltog i topmødet.
Foto: Morten Albek

Men med Pride på trapperne og en mere mangfoldig politik til kommunen, er smilet næsten ikke til at fjerne.

- Et topmøde betyder ikke, at alt er løst, for det er en stor problematik. Men det er et virkelig godt skridt på vejen, siger Noah Knudsen og tilføjer:

- Børnene er vores fremtid, og vi skal sørge for, at de får den bedst mulige fremtid.

Både Aalborg, Aarhus og København holder årligt Pride, og sidste år blev det endelig en realitet i Odense også.

Oversigt

    Oversigt