I det fynske folks tjeneste

Odense stiller krav til håndværksmestre

Odense Kommune stiller nu krav om at virksomheder skal beskæftige lærlinge eller praktikanter, når opgaver inden for bygge- og anlægsopgaver kommer i udbud.

Odense Kommune stiller nu krav om at virksomheder skal beskæftige lærlinge eller praktikanter, når opgaver inden for bygge- og anlægsopgaver samt tjenesteydelser kommer i udbud.

Odense Kommune vil have håndværksmestre og andre virksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen samt tjenesteydelser til at tage et større socialt ansvar.

Siden 1. oktober har kommunen via sociale klausuler stillet krav om, at virksomheder, der udfører arbejde med faguddannet personale, også skal have lærlinge eller praktikanter beskæftiget i virksomheden.

Svært af få praktikplads

- Det er svært for mange unge at få en praktikplads, selvom de rigtig gerne vil. Og derfor skal vi som kommune bruge alle de midler, vi kan, for at få unge mennesker igennem en uddannelse, siger borgmester Anker Boye, Soc.dem. i en pressemeddelelse.

- Og det her er et klart signal til virksomhederne om, at de også må tage del i det fælles ansvar, det er at få unge igennem uddannelsessystemet, siger borgmester Anker Boye.

Klausul afhænger af opgave

Hvis virksomheden er lille, eller opgaven er inden for et område, der ikke egner sig til at have lærlinge eller praktikanter, kan den sociale klausul handle om, at virksomheden skal bruge de unge i en afklarings- eller opkvalificeringsproces.

- Vi vurderer fra udbud til udbud, hvilke sociale klausuler der er rimelige at stille. Det handler om varigheden af opgaven, men også størrelsen af opgavens samlede lønsum eller værdien af hele opgaven, siger indkøbschef Annette Bjørn.

Fakta

De sociale klausuler omfatter alle erhvervsuddannelser tilknyttet fagene snedker, tømrer, gulvlægger, VVS, elektriker, faguddannet anlægsgartner/ planteskoleuddannet gartner, smed, murer, maler, anlægsstruktør og kloakrørlægger, brolægger og kloakrørlægger, bygningskonstruktør samt bygningsmaler.