Odense stopper som friby

Odense vil ikke længere være friby for forfulgte forfattere. Der tegner sig et klart flertal for i By og kulturvalget for at droppe den fire år gamle Fribyordning - fordi den har skuffet.

Odense har siden 2010 fungeret som så kaldt Friby.

På verdensplan er der cirka 40 byer i ordningen og Odense kommune er en af de få danske kommuner, som i en periode på to år kan give husly og støtte til journalister og forfattere, der er forfulgt i deres hjemland.

Ordningen koster kommunen en halv million kroner om året.

Men det slutter nu.

Et bredt flertal i Odense Byråd vil stoppe ordningen.

Initiativtageren til ordningen, Alex Ahrendtsen, Dansk Folkeparti, mener ikke, ordningen har givet Odense de udbytte, man havde regnet med.

Brian Dybro, SF, er enig:

- Det har været svært overhovedet at rekruttere forfulgte, og vi vil hellere bruge pengene på byens kulturliv, som godt kan bruge ekstra midler, siger han.

Forfatterforeningen Dansk PEN, der står bag ordningen, er uforstående overfor politikernes kovending:

- Politikerne har så travlt med at holde ytringsfrihedens fane højt. Når så der er konkret mulighed for at hjælpe, bakker de ud, siger Mille Rode, fra Dansk PEN og tilføjer:

- Hvis politikerne i Odense ikke synes, at det har gjort Odense synligt nok på landkortet, har de jo også selv et ansvar der. Jeg synes det er pinligt, det må jeg sige.

Beslutningen om at stoppe ordningen er ikke formelt taget endnu, men alt tyder på, at det sker.

Se mere om sagen på TV 2/FYN klokken 19.30, hvor by- og kulturrådmand Jane Jegind, Venstre, besvarer kritikken.

Oversigt

    Oversigt