Odense vil fastholde højtlønnede

Odense Kommune kan øge skatteindtægterne med 26 millioner kroner frem mod 2019, hvis kommunen blot kan fastholde 900 højtlønnede borgere i kommunen.

En analyse skal nu komme på bud på hvordan kommunen kan fastholde de højtlønnede.

Odense er en af de store byer i landet med færrest højtlønnede, og det betyder, at kommunekassen ikke i samme omfang som andre store byer får samme indtægter fra indkomstskatten.

Derfor har Økonomiudvalget i Odense Kommune fået lavet en analyse, der viser, hvad det vil betyde for kommunens pengekasse, hvis andelen af højtlønnede kan øges fra 10 til 11 procent.

Analysen viser, at kommunens skatteindtægter vil blive øget gradvist og i 2018 og 19 vil kommunen få over 86 millioner kroner mere om året i skatteindtægter, hvis andelen af højtlønnede øges fra 10 til 11 procent. De øgede indtægter vil dog betyde et mindre kommunalt bloktilskud og den reelle indtægt for kommunen vil i de to år blive på 8,6 millioner kroner - eller i alt 26 millioner kroner frem mod 2019.

- Odense ligger væsentligt under niveau sammenlignet med fx Aalborg og Aarhus, og hvis vi bare kan øge andelen med en procent, vil vi rykke fra nummer 18 til nummer 15, og få flere indtægter, siger rådmand Steen Møller(K).

Økonomiudvalget besluttede onsdag at få udarbejdet endnu mere detaljerede analyser og en handlingsplan for hvordan kommunen kan fastholde flere højtuddannede i byen.

Gennem de sidste tre år er godt 8300 i alderen 25 til 34-årige fraflyttet Odense. Hver højtuddannet over 35 år bidrager årligt med 96.000 kroner til kommunekassen.