Odenseanerne efter rådmandsuro: - Man kan jo tvivle på, om de nu holder aftalen

Sent tirsdag aften blev der præsenteret en ny konstitueringsaftale i Odense efter tre dages uro. Udfaldet blev stort set som på valgnatten, og nu er der usikkerhed om, hvorvidt aftalen nu også holder.

De seneste dages uro om fordelingen af rådmandsposter i Odense har skabt usikkerhed blandt odenseanerne på gågaden.

En konstitueringsaftale er nemlig først endeligt vedtaget, når den er godkendt i byrådet, og søndag viste Enhedslisten, at ingen kan være sikre, før det sker den 15. december.

- Der er jo ingen, der kan vide, hvad der sker. Man kan jo være tvivlende, om det, de nu rent faktisk har aftalt, også holder. Der kan nå at ske mange ting, siger John Heibøll.

Søndag brød Enhedslisten ud af den brede konstituering mellem Socialdemokratiet, SF, Radikale, Konservative og Nye Borgerlige, og først sent tirsdag aften kunne borgmester Peter Rahbæk Juel (S) præsentere den nye aftale, der stort set er uforandret.

Det bedste kødben

Enhedslisten hoppede ellers fra den oprindelige aftale i håb om at få en rådmandspost. Det lykkedes ikke, og samtlige rådmænd bliver siddende på de tildelte poster, men i stedet fik partiet en plads i det eftertragtede Økonomiudvalg.

- Det har været et mægtigt slagsmål. For mig at se drejer det sig bare om at få det bedste kødben. "Hvad kan jeg få mest ud af pengemæssigt", siger Per Juul Christiansen.

Derfor har hans tillid til de odenseanske politikere også lidt et knæk. 

- Ja, for det havde man ikke behøvet være så længe om (de nye forhandlinger, red.), fortæller han.

Fuldstændig tosset

Annette Lolk har omvendt fortsat tiltro til politikerne, men hun kalder forløbet "fuldstændig tosset".

- Jeg håber måske, at de har lært noget af denne meget uskønne proces, fortæller hun.

Den nyeste aftale, der nu er indgået mellem Socialdemokratiet, SF, Radikale, Konservative og Nye Borgerlige, men uden Enhedslisten og Venstre, holder fast i, at der oprettes to nye udvalg - et klima- og miljøudvalg samt et sundhedsudvalg. Den beslutning er "tosset" ligesom forhandlingsforløbet, mener odenseaneren. 

- Jeg synes også, det er helt tosset, at vi skal have to nye forvaltningsområder. Specielt det der sundhed. Hvad fanden skal vi med det? Undskyld, jeg siger det. Jeg synes, det er fjollet, siger Annette Lolk.

Foruden borgmesteren vil der fremover være seks rådmænd i Odense Kommune - såfremt alle partier holder deres aftale frem til 15. december.