Odenses dåbsattest skal laves om

Grundlagt i år 988 er Odense en af Danmarks ældste byer. Det er i hvert fald hvad forskningen har vist. Lige indtil i dag.

Udgravning ændrer historien

En større udgravning på Nonnebakken i Odense afslører nu, at Odense med meget stor sandsynlighed er mere end 100 år ældre, end forskningen hidtil har vist.

I 1988 fejrede Odense sin tusindårs fødselsdag. Et frimærke blev endda lavet i samme anledning. Stakkevis af historiebøger og tidsskrifter viser det - Odense er grundlagt den 18. marts 988.

Nu viser ny forskning, at det hele er forkert. Odense er meget ældre.

Det afslører de foreløbige fund fra udgravningen på Nonnebakken.

- Der er meget, der tyder på, at der har været en bebyggelse på nordsiden af åen, som i hvert fald i nogen grad er ældre end 988, som måske snarere ligger henne i nærheden af 900-tallet. Så en eller anden forskydning bagud i tid har vi i hvert fald, siger Mads Runge, der er overinspektør og leder af arkæologi ved Odense Bys Museer.

Vigtigt for odenseanerne

Her er den fibula, der er fundet i udgravningen. Smykket viser en valkyrie til hest.
Her er den fibula, der er fundet i udgravningen. Smykket viser en valkyrie til hest.

Helt præcis hvor meget ældre Odense egentlig er, vil test og prøver af de fund, der er dukket op i udgravningen, gøre forskerne meget klogere på i løbet af de næste par måneder.

Mads Runge mener, at det både for forskningen og den almindelige odenseaner er vigtigt at vide, hvornår Odense egentlig er blevet skabt.

- Er det en vikingeby, vi udspringer af, er det noget, der er ældre end det - eller er det først oppe i middelalderen, den anlægges. Jeg tror det er noget, som både fagfolk og lægmænd kan være interesserede i, siger Mads Runge.

Mere specifikt har man i udgravningen fundet en ringborg fra vikingetiden. Ringborgen har en indre diameter på 120 meter og er usædvanlig velbevaret og derfor meget interessant for både forskere og arkæologer.

Man har blandt andet også fundet en fibula, der er en dragtnål med et motiv af en valkyrie til hest. Valkyrierne var ifølge den nordiske mytologi dem, der udvalgte de faldne på slagmarken. Smykket vurderer Mads Runge er mindst hundrede år ældre end Odense.

- Men det kan selvfølgelig også have været et arvestykke, der er kommet hertil på et senere tidspunkt, siger Mads Runge.

Hvis prøverne af fundene i udgravningen ved Nonnebakken bekræfter forskernes antagelser, vil han ikke tøve med at kalde det en lille sensation.

- Det er klart, det er skridtet mod at lave en nytolkning af Odenses historie, siger Mads Runge.

Se flere billeder fra udgravningen og fundene på vores facebookside - og se mere om den overraskende forskning på TV 2/FYN kl. 19.30.

Oversigt

    Oversigt