Odenses unge valfartede til stemmeboksene

Op til kommunalvalget har der på landsplan været megen snak om unge, der bliver væk fra stemmeurnerne. Men den tendens ser ud til at være vendt. Også i Odense, hvor 12,4 procent flere unge har sat deres kryds

Langt flere unge odenseanere valgte at stemme ved valget tirsdag end for fire år siden. Ved kommunalvalget stemte 58,9 % af de unge vælgere mellem 18 og 29 år. Det er 12,4 procentpoint flere end ved valget i 2009, hvor kun 46,5 % af de unge stemte.

- Jeg er meget stolt af, at så mange af byens unge har mobiliseret en interesse for at præge udviklingen og retningen for Odense. Når unge stemmer, bliver de også mere involverede i byen, og den høje stemmeprocent kan derfor skabe en positiv udvikling på lang sigt også, siger borgmester Anker Boye (S).

Netop gruppen af unge denne gruppe var blevet spået en markant tilbagegang i stemmeprocent. Og det har fået en del kommuner til at lave initiativer målrettet de unge.

- Da prognoserne spåede et fald i de unges valgdeltagelse, satte vi en kampagne i gang for at vende den udvikling. Det er fuldstændigt afgørende for demokratiets fremtid, at de unge deltager i det, og derfor betyder denne succes også, at vi vil genbruge elementer fra kampagnen, når vi næste år skal stemme til Europa-Parlamentet, siger Anker Boye.

Kampagnen for at mobilisere de unge vælgere tog afsæt i en grundig analyse af de unges behov og adfærdskning.

- Vi har arbejdet med unge ambassadører, sociale medier som facebook og instagram og så byggede vi nogle særlige, mobile stemmebokse, som vi satte op på uddannelsesinstitutioner og skoler, hvor de unge opholder sig, siger Sille Krukow fra Odense-bureauet Stupid Studio.