Ole styrer temperaturen: - Vi rammer 19 grader, når eleverne møder ind

Temperaturen i Odense Kommunes bygninger skal ned på 19 grader for at spare på energien. Det lever de op til på Sct. Hans Skole.

De seneste par måneder er der blev skruet meget på varmen rundt om i landet.

Mest ned.

Blandt andet på Sct. Hans Skole i Odense har Ole Bo Madsen skruet og justeret, målt og reguleret for at ramme de anbefalede 19 grader.

Ole Bo Madsen er skolens teknikmand og han har aldrig tidligere skruet på så mange termostater, så mange gange, som i den seneste tid.

Men det lykkes for ham, at ramme rigtigt.

- Vi rammer de her 19 grader, når eleverne møder ind, og så vil den selvfølgelig stige til omkring 20-20,5 grader, når der er undervisning, fortæller Ole Bo Madsen og hentyder til den kropsvarme de energiske elever tager med hjemmefra..

Det er altså noget af en udfordring for Ole Bo Madsen, når skolen - lige som så mange andre bygninger i kommunen skal tage varme-kampen op med udfordringer som verdenshjørner og etager, gammelt og nyt, store ruder og kold vind fra nord.

Bevæbnet med termometer og værktøj, er det lykkes Ole Bo Madsen at få styr på graderne.
Bevæbnet med termometer og værktøj, er det lykkes Ole Bo Madsen at få styr på graderne.
Foto: Alex Syrik

Blandt andet er der varmere i fysiklokalet, men også det fikser skolens tekniske servicemedarbejder, som har et varmt bud på, hvordan man når målet.

- Tage ejerskab og så gå og mærke, og virkelig gå og finde ud af, hvad er temperaturen og følge op hver morgen om temperaturen rammer det den skal, siger han.

Uden dedikerede medarbejdere ...

Stefan Demant er energikonsulent i Odense Kommune. Det er hans job, at vejlede de ansatte i de kommunale bygninger i at finde den rette temperatur.

- Vi kan sagtens sidde og lave nogle overordnede tiltag, men hvis man ikke har nogen dedikerede medarbejdere, som gør det her til dagligt, så kan det ikke lykkes, siger han.

Men det ikke lige nemt alle steder, for de mange bygninger har forskellige forudsætninger. På Sct. Hans Skole er nogle af bygningerne over 100 år gamle, andre er bygget i 1970'erne.

- Uanset hvad, er det byggetekniske forskelligt, og derfor bliver vi også nødt til, at behandle det på forskellige måder, forklarer Stefan Demant om udfordringen.

Der foreligger endnu ikke en opgørelse over, hvor meget Odense Kommune har sparet på varmeregningen de seneste to måneder.

Stefan Demant vurderer dog, at Ole Bo Madsens og hans kollegers indsats formentlig vil udmønte sig i en solid besparelse på kommunens varmeregning.

19 grader er et krav i statslige bygningerne, mens det i kommunerne er en anbefaling. I Odense Kommune er målet 19 grader, men det gælder ikke for de yngste, de ældste og de mest udsatte i kommunen.
19 grader er et krav i statslige bygningerne, mens det i kommunerne er en anbefaling. I Odense Kommune er målet 19 grader, men det gælder ikke for de yngste, de ældste og de mest udsatte i kommunen.
Foto: Alex Syrik

Sådan kan du sænke energiforbruget hen over vinteren

På Sct. Hans Skole i Odense skal temperaturen ned på 19 grader. Det kan være en udfordring, når der er både gamle og nye bygninger, flere etager og store vinduespartier. Men en ihærdig indsats fra en grundig medarbejder har båret frugt på skolen i Skibhuskvarteret.