Omdelt flyer advarer mod vacciner: Fynsk vaccineforsker føler sig misbrugt

Mange husstande i Odense har modtaget en politisk pjece med opfordring til ikke at lade sig vaccinere. Pjecen har blandt et citat fra en professor ved SDU. Citatet er taget ud af kontekst, mener professoren.

Går du ud og tjekker din postkasse, finder du måske en flyer med overskriften: "Sig nej, hvis du er i tvivl!"

Det er det politiske parti De Nationalliberale, der i Odense og andre byer har uddelt pjecerne, der argumenterer mod at lade sig vaccinere. I pamfletten udtaler en række personer sig kritisk om coronavaccinerne, og én af dem, der bliver citeret er vaccineforsker ved Syddansk Universitet Christine Stabell Benn. 

Hun bliver citeret for følgende: 

- Hvis coronavaccinen skulle blive obligatorisk, vil jeg hellere gå i fængsel, end jeg vil have den vaccine. 

quote De har ikke spurgt mig om det er i orden, og hvis de havde, så havde jeg helt hundrede procent sagt nej

Christine Stabell Benn, klinisk professor ved Syddansk Universitet

Den udtalelse mener hun, at De Nationalliberale har taget ud af kontekst. 

- Jeg var ikke opmærksom på, at De Nationalliberale brugte mig i deres pamflet. De har slet ikke kontaktet mig omkring det her, de har ikke spurgt mig, om det er i orden. Og hvis de havde, så havde jeg helt hundrede procent sagt nej, fortæller Christine Stabell Benn. 

Citatet stammer fra et afsnit af Radio4s podcast Virkelige Røverhistorier, der udkom 10. oktober 2020. Her deltog forskeren i et 49 minutter langt interview om vaccinens historie. 

- Citatet er taget fuldstændig ud af sammenhæng. I det interview, jeg lavede, fortæller jeg så meget positivt om vacciner. Også i øvrigt om corona-vaccinen til ældre medborgere, siger hun og fortsætter: 

- Citatet kommer i kontekst af en samtale om det daværende lovforslag om at tvangsvaccinere. Her taler jeg imod, at man har obligatoriske vacciner. Jeg mener ikke, at vi når en situation, hvor det vil være rimeligt at give vaccinen til børn, som har en meget lille risiko for alvorlig covid-19-sygdom. 

Et ønske om en mere nuanceret debat

Christian Eisner er talsperson for De Nationalliberale. Han bekræfter, at citatet fra Radio4 er brugt i deres pamflet uden forudgående korrespondance med Christina Stabell Benn. 

quote Det er frit for, at citere folk for deres udtalelser

Christian Ejsner, talsperson for De National Liberale

- Vi har valgt at bruge et halvt år gammelt citat, fordi det er et hamrende stærkt citat. Og fordi Christina Stabell Benn er dansk, forholdsvis ung og en af dem (forskere, red.) med det flotteste CV, siger Christian Eisner. 

Han mener ikke, at der er et problem i De Nationalliberales måde at citere Christina Stabell Benn. 

- Det er frit for at citere folk for deres udtalelser. Så selvfølgelig mener jeg, at det er sagligt, at vi citerer hende for noget, hun har sagt i oktober, siger han og fortsætter: 

- Vi har naturligvis hørt interviewet igennem. Flyeren er lavet ud fra de ting, vi mener ikke får plads i debatten. Der står også, at vi ikke har den holdning, at vi vil tvinge folk til det ene eller det andet. 

Men ifølge Christine Stabell Benn selv er det citat, som I bruger, taget ud af kontekst? 

- Jamen, det må hun da gerne sige nu. Det er så din vinkel på det, siger Christian Eisner. 

Og selvom Christine Stabell Benn mener, at citatet er taget ud af kontekst, bekræfter hun samtidig, at De Nationalliberale i deres flyere citerer hende korrekt. 

- Jeg kan ikke løbe fra, at jeg har sagt sætningen. Men jeg synes godt nok, at det er at stramme den, at trække den ud af sammenhæng og ikke nævne alle de andre ting, jeg også siger om vaccinen. 

- Jeg kan godt ærgre mig over, at jeg har brugt lige præcis den ordlyd, der står meget skarpt, når man tager den ud af kontekst - for man kan jo aldrig garantere, at det ikke bliver taget ud af kontekst. Og det var nok også at sætte tingene lidt på spidsen, siger vaccineforskeren.

Christian Eisner fastslår desuden, at De Nationalliberales formål med pamfletten er at gøre folk nysgerrige og udvide deres informationshorisont. 

Talte ud fra en hypotetisk situation

Ifølge Christine Stabell Benn skal citatet ses i lyset af det fulde interview hun gav til Radio4. 

- Der er eksempler på, at når man skynder en vaccineproduktion frem, så kan der opstå problemer. Vi har tidligere haft vacciner, der efterfølgende har vist sig at have alvorlige bivirkninger. Men der var jo ikke noget data om corona-vaccinen publiceret på det tidspunkt, hvor vi snakker om det, så jeg taler jo ud fra en hypotetisk situation, fortæller hun og fortsætter: 

- Jeg synes ikke, jeg har set nogen data, bortset fra de her blodpropper fra AstraZeneca og måske også Johnson & Johnson, som peger på, at der skulle være nogen specifikke, alvorlige bivirkninger til de her nye vacciner på nuværende tidspunkt. 

Hun fortæller desuden, at hun i dag er mindre skeptisk overfor vaccinen, end hun var under interviewet for et halvt år siden. 

- Jeg synes, der er bedre dokumentation nu, end der var for et halvt år siden. Jeg har også trygt ladet min partner vaccinere, og andre ældre og sårbare medlemmer af min familie er blevet vaccineret. Jeg synes bare, at det er op til den enkelte at bestemme, siger hun. 

Mener du i dag, at du hellere vil i fængsel, end du vil vaccineres? 

- Det spørgsmål er heldigvis ikke aktuelt længere, da lovforslaget om tvangsvaccinering er taget af bordet, siger Christine Stabell Benn.