I det fynske folks tjeneste

Opsigtsvækkende forskning: Plast-stof påvirker børns sprog

Drenge, hvis mødre har været udsat for phthalat under graviditeten, siger færre ord ved to-årsalderen. Det er den opsigtsvækkende konklusion på en undersøgelse fra OUH.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i det anderkendte tidsskrift Neurotoxicology and Teratology.

I alt 518 gravide deltagere i Odense Børnekohorte fik målt phthalat i urinen i graviditeten. Phthalat er en plastblødgører.

Mødrene har besvaret spørgeskemaer om deres børns sprogudvikling i to-års alderen. Resultatet viser, at der er en sammenhæng mellem mødrenes udsættelse for phthalat og deres sønners sprogudvikling ved to-års alderen.

Drenge af mødre med høje phthalatniveauer i urinen havde et mindre ordforråd end drenge af mødre med lave phthalatniveauer i urinen.

Samtidig viser undersøgelsen, at der ingen effekt var på døtrenes sprogudvikling.

- Det er bekymrende, da tidlig sprogudvikling er fundet sammenhængende med eksamensresultater efter 9. Klasse, siger Tina Kold Jensen, der er professor på Miljømedicinsk Afdeling ved Syddansk universitet og forskningsleder i Odense Børnekohorte i en pressemeddelelse fra OUH.

Plastblødgøren phthalat

Plastblødgøren phthalat findes i mange dagligdags forbrugerprodukter som f.eks. kosmetik, cremer, legetøj, plastic og vinylgulve.

Phthalat er hormonforstyrrende og i Odense Børnekohorte kunne phthalat kunne måles i urinen hos næsten alle gravide.

- Det er derfor vigtigt, at følge disse børn op ved 7-års alderen, for at undersøge, om hjernepåvirkningen er blivende. Vi er også i gang med at indhente et validt mål for børnenes kognitive niveau ved skolestart og har lige fået 1.1 million kroner fra Novo Nordisk Fonden, hvilket vi er meget taknemmelige for, siger Tina Kold Jensen.

Fakta om Odense Børnekohorte

Undersøgelsen er fra Odense Børnekohorte, der følger 2.550 odenseanske børnefamilier allerede fra graviditeten og frem til barnet fylder 18 år.

Formålet er at få ny viden om børns sundhed og trivsel, samt i samarbejde med bl.a. Odense Kommune omsætte denne viden til konkrete handleplaner for sundhedsfremme og forebyggelse.

Det er Odense Universitetshospital, Odense Kommune og Psykiatrien i Region Syddanmark der økonomisk støtter projektet, som løber frem til år 2030.

Læs mere om Odense Børnekohorte på www.odense.dk/odensekohorten