Opsving i Danmark: Mangel på arbejdskraft er Fyns stopklods

Opsving i økonomien i hele landet, men Fyn halter bagefter. Manglen på arbejdskraft er områdets største udfordring, siger en chefanalytiker

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Opsvinget på Fyn er blevet forsinket. Mens Hovedstadsområdet og Aarhus helt ned til Trekantsområdet har skabt økonomisk vækst, halter Fyn bagefter.

 

quote Det, der bliver den største udfordring bliver mangel på arbejdskraft. Det bliver at sikre at de ledige, vi har i dag bliver opkvalificeret til virksomhedernes behov

Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i dansk økonomi hos Nordea

-Den største udfordring bliver mangel på arbejdskraft. Det bliver at sikre, at de ledige, vi har i dag bliver opkvalificeret til virksomhedernes behov, siger Jan Størup Nielsen.

Han sidder som chefanalytiker i dansk økonomi hos Nordea, og var tidligere chefstrateg i Fionia Bank. Han arbejder i København, men er stadig bosiddende på Fyn og holder øje med hvad der rører sig i pengestrømmen. 

 

Forsinket vækst

Torsdag skal han tegne fremtidsudsigterne for Fyns økonomi til DI Fyn's erhvervstræf. Budskabet er, at der er fremgang i økonomien over hele landet. Der kommer mere vækst, flere mennesker kommer i arbejde og huspriserne begynder at stige.

Men opsvinget er forsinket på Fyn. 

-Det, der er udfordringen på Fyn er, at vi er haltet lidt bagefter resten af landet. Det går den rigtige vej, men ikke så hurtigt som i resten af landet, siger Jan Størup Nielsen

 

Fynsk flaskehals

Kigger man på arbejdsløshedstallene, så har Fyn med 5,4 procent ledige i arbejdsstyrken en ledighed, der ligger over landsgennemsnittet på 4,3 procent. Det viser de seneste sæsonkorrigerede ledighedstal fra Det Regionale Arbejdsmarkedsråd.

-De ledige har ikke de kompetencer, som virksomhederne kræver. Og det er jo en af de store udfordringer, Fyn har. Vi har nogle arbejdsløse, men de har ikke de kompetencer, som virksomhederne efterspørger. Der er ikke nogen tvivl om, at det er en af de store udfordringer for Fyn, siger Jan Størup Nielsen.

Flere brancher står akut og mangler arbejdskraft. Det gælder bl.a på Lindø, indenfor byggeindustrien og i robotbranchen. Vognmændende forventer at mangle op mod 2500 chauffører i løbet af i år.

 

Ledige omskoles

En af Fyns største vognmandsforretninger er Alex Andersen Ølund. Virksomheden kan ikke finde chauffører nok til at køre, så her har virksomheden valgt at kigge i arbejdsløshedskøen efter nye medarbejdere. I efteråret inviterede virksomheden 500 ledige ud for at tilbyde dem et job, hvis de lod sig omskole.

 

quote -Vi er nødt til at gå nye veje for at finde de medarbejdere, vi har brug for. De er der ikke, så vi må lave dem selv, siger HR chef Jens Hansen.

Jens Hansen, HR-chef Alex Andersen Ølund

 

Virksomheden har arbejdet tæt med jobcentrene, der har givet løntilskud til otte langtidsledige i en prøveperiode. De er blevet omskolet og det er nu blevet til seks ansættelser i virksomheden. 

I vognmandsbranchen forventer man på landsplan at mangle op mod 2500 chauffører i løbet af i år. 

-Der ligger skjulte ressourcer i de ledige på Fyn og hvis de får hjælp til at tage skridtet i den rigtige retning, kan det hjælpe flere brancher, siger Jens Hansen, han er HR-chef i en af Fyns største vognmandsforretninger, Alex Andersen Ølund.

 

Højtuddannede skaber vækst

Under det økonomiske opsvinger i 2004 og 2005 kom væksten også senere til Fyn end mange andre steder. Opsvinget starter gerne i de store byer i serviceerhvervene, hvor der begynder at komme mere gang i efterspørgslen. Så følger hovedstaden og herefter resten af landet.

Den største udfordring er ifølge Jan Størup manglen på højtuddannet arbejdskraft. Typisk er det i de virksomheder, der har mange højtuddannede ansat, at der først kommer stigning i væksten.

-Vi har jo set eksempler på fynske virksomheder, der bliver nødt til at takke nej til ordrer, fordi de ikke har den arbejdskraft, de skal bruge. Og det er jo det værste, der kan ske, siger han.

 

 

På landsplan forventer chaufførbranchen at mangle 2500 chauffører i løbet at i år
På landsplan forventer chaufførbranchen at mangle 2500 chauffører i løbet at i år
Foto: Sara Fuglsig

Opsving i trekanstområdet

Den højeste ledighed på Fyn har Langeland Kommune med 6,6 procent og den laveste ledighed finder man i Middelfart med 3,6 procent.

Ifølge chefanalytikeren er det opsvinget fra Trekanstområdet, som er et af landets store vækstområder, der har trukket Middelfart op. 

-Trekantsområdet har været rigtig rigtig gode til at beholde mange gode virksomheder, der har udviklet sig. 

Det er især områderne udenfor Odense og væk fra motorvejen, hvor væksten sætter langsommere ind. Det gælder også fynske huspriser, som er et udtryk for, hvor attraktivt det er at bo i et område.

I København og Aarhus er huspriserne steget mest i hele landet. Men det gælder ikke boligpriserne på Fyn. Odense har haft pæne prisstigninger, men udenfor de store byer er priserne kun steget svagt. 

Jan Størup Nielsen skal i morgen skal han tegne fremtidsudsigterne for Fyns økonomi til DI Fyn's erhvervstræf. 
Jan Størup Nielsen skal i morgen skal han tegne fremtidsudsigterne for Fyns økonomi til DI Fyn's erhvervstræf. 
Foto: Sara Fuglsig

 

Odense som vækstlokomotiv

Ifølge Jan Størup Nielsen skal væksten komme fra Fyns største by og sprede sig ud derfra. Odense skal være vækstlokomotiv med sin placering tæt på motorvejen, universitetet og byggeriet af det nye supersygehus. 

Han forventer at den økonomiske vækst og stigningen i bolipriser vil komme til Fyn senere og at fremgangen vil dække en større del af Fyn.  

-Vi mangler at finde ud af, hvad vi er gode til. Det kommer nu bl.a. med robotteknologien, hvor vi er absolut førende på landsplan. Der er Facebook, der vælger Fyn og vi kan også se ude på Lindø, at der er kompetencer, man ikke finder andre steder i landet. Så nu er vi forhåbentligt ved at få noget, vi er de bedste til, siger han. 

 

 

Oversigt

    Oversigt