OUH-læger opdager skræmmende bakterie - tusinder kan være inficeret

Det var læger på Odense Universitetshospital, der opdagede, at en af de mest almindelige typer antibiotika herhjemme havde sammenhæng med ni danskeres smitte med multiresistente bakterier. Flere tusind kan være smittet.

- Det er frygtligt at tænke på, hvor mange der har spist den her kapsel og potentielt kan være udsat for smitten. 

Sådan lyder det fra den OUH-læge, der står bag et usædvanligt detektivarbejde, der mandag fik Lægemiddelstyrelsen til at tilbagekalde en af de mest almindelige antibiotikalægemidler i Danmark.

- Det må jo ikke ske, at man spiser noget medicin, som er ordineret af lægen og købt på et dansk apotek, og man så risikerer at blive smittet med en multiresistent bakterie, siger Charlotte Nielsen Agergaard.

Hun er afdelingslæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital. 

Tre urinprøver fra tre forskellige fynboer ledte afdelingslægen i retning af det usædvanlige og noget paradoksale fund.

Nemlig at antibiotikamidlet Dicillin fra firmaet Sandoz indeholdte bakterier, der er resistente overfor flere typer antibiotika. 

Kun toppen af isbjerget

Omkring 35.000 danskere har fået lægemidlet på recept fra september til december, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen

De næste uger og dage vil vise, hvor meget af medicinen der reelt har indeholdt de multiresistente bakterier.

- Men vi frygter, at der sidder rigtig mange derude med de her bakterier i maven efter at have indtaget den her medicin, og at vi bare ser toppen af isbjerget, forklarer Ulrik Stenz Justesen, overlæge og professor på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH og ekspert indenfor resistente bakterier.

I alt er der indtil videre konstateret den særlige multiresistente bakterie hos ni danskere på landsplan.

Der kan dog potentielt gemme sig en mindre bombe under sundhedsvæsnet, hvis smitteudbruddet er større end de ni.

Vækst med den multiresistente bakterie ses tydeligt til venstre for kapslen.
Vækst med den multiresistente bakterie ses tydeligt til venstre for kapslen.
Foto: OUH

Er man smittet med multiresistente bakterier, skal man nemlig i særlig isolation, når man skal på sygehuset - og det gælder resten af ens levetid.

Skal man bo på plejehjem eller have hjemmebesøg af sygeplejersker gælder der også helt særlige regler for smittede med multiresistente bakterier.

Desuden kan bakterien i sig selv forlænge og besværliggøre ens behandling, hvis bakterien skulle forårsage infektioner. Det skyldes, at de antibiotikamidler, der normalt anvendes, ikke virker på de multiresistente bakterier.

Det er dog som udgangspunkt helt ufarligt at have den multiresistente bakterie i maven, lyder det fra de to læger.

Har aldrig set lignende

Når der normalt sker smitte med multiresistente bakterier, sker det oftest igennem fødevarer eller på udlandsrejser.

- Jeg tror aldrig, at man har set den her slags smitte før, siger Ulrik Stenz Justesen.

Han peger også på, at det potentielle smitteudbrud er i en størrelsesorden, der ikke er set lignende før herhjemme.

- Vi har aldrig tidligere i vores arbejdsliv lavet opdagelser af den her type, og vi håber virkelig heller ikke, at vi kommer til at gøre det igen, siger Charlotte Nielsen Agergaard.

I undersøgelsen af de smittedes Dicillin-kapsler stod det klart, at den multiresistente bakterie sad på ydersiden af kapslen. I selve indholdet af kapslen har laboratoriet ikke fundet den resistente bakterie.

Det får de to læger til at mistænke selve kapslen.

- De er lavet af gelatine, der typisk kommer fra køer eller grise, som vi ved fra tidligere kan indeholde forskellige bakterier - også multiresistente, fortæller Ulrik Stenz Justesen.

Han understreger dog, at forureningen kan være sket rigtig mange steder.

Sig det til lægen

Nu har Lægemiddelstyrelsen tilbagekaldt antibiotikamidlet Dicillin Sandoz 500 mg.

Samtidig minder styrelsen om, at patienter, der er i behandling med Dicillin Sandoz 500 mg kapsler, skal gå på apoteket og få byttet medicinen, da det er vigtigt, at man ikke afbryder sin behandling, men at man får ombyttet til et andet antibiotika-præparat.

Derudover lyder anbefalingen, at man ved indlæggelse oplyser, hvis man har indtaget Dicillin Sandoz 500 mg inden for de seneste fire måneder.

Har man ingen symptomer eller anden grund til at kontakte sundhedsvæsnet, er anbefalingen lige nu, at man ikke foretager sig yderligere, hvis man har taget midlet.

Antallet af infektioner med kødædende bakterier er også noget, der har skabt bekymring den seneste tid. Antallet er nemlig mangedoblet, og det betyder, at flere kan ende på operationsbordet.

Oversigt

    Oversigt