OUH mangler 40 intensivsygeplejersker - må igen udskyde operationer

Der mangler mellem 40 og 45 sygeplejersker på intensivafdelingen på OUH. Det betyder, at de bruger sygeplejersker fra andre afdelinger, og konsekvensen er udskudte operationer.

Torsdag kunne TV 2 Fyn fortælle historien om en sygeplejerske, der var nødt til at skifte job, og noget tyder på, at hun ikke er den eneste, der synes branchen er for hård.

På intensivafdelingen på OUH, kan lægelig direktør Bjarne Dahler-Eriksen fortælle, at der mangler mellem 40 og 45 sygeplejersker.

quote Det betyder igen desværre, at der er nogen patienter, hvor vi må sige, at vi desværre ikke kan operere, som vi egentlig havde planlagt

Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør, OUH

Det svarer til cirka ti procent af alle intensivsygeplejersker.

- Intensivområdet er et område, der er præget af høj vagtbelastning, patienterne skal jo ses døgnet rundt alle årets dage, og det vil sige, at der er mange vagter, og der er meget weekendarbejde, siger Bjarne Dahler-Eriksen.

- Intensiv er også et område, der har været meget i vælten, de sidste to år siden vores covid-problematik startede, og det er hårdt at stå med covidpatienter.

Ifølge Bjarne Dahler-Eriksen er det dog ikke de fysiske rammer på afdelingen, men derimod en generel mangel på sygeplejersker, der er skyld i det lave antal på intensivafdelingen.

En analyse fra Dansk Sygeplejeråd viste tidligere på året, at der mangler omkring 4.700 sygeplejersker på landsplan.

Til dagligt arbejder der 3.600 sygeplejersker på OUH, men det er ikke muligt at sige præcist, hvor mange sygeplejersker, der mangler på Fyn.

Låner fra andre afdelinger

For at løse problemet med manglen på sygeplejersker, låner intensivafdelingen i øjeblikket sygeplejersker fra andre afdelinger. Det betyder til gengæld at flere patienter får udskudt deres planlagte operationer. 

- Det er jo alvorligt. Det betyder igen desværre, at der er nogen patienter, hvor vi må sige, at vi desværre ikke kan operere, som vi egentlig havde planlagt. Det er vi rigtig kede af, forklarer Bjarne Dahler-Eriksen.

Han kan fortælle, at de i forvejen har været nødt til at aflyse operationer, da flere sygeplejersker holder deres sommerferie nu efter sommerens langvarige sygeplejeskerstrejke.

Derudover betyder den stigende coronasmitte også, at der kommer et øget pres på især intensivafdelingen. Derfor har man på OUH iværksat flere ting, som skal hjælpe med at  håndtere problemet. 

- Noget af det vi kommer til at gøre og allerede har gjort, det er at flytte nogen arbejdsopgaver fra sygeplejerskerne over til andre faggrupper.

- Det, vi prøver at gøre, det er at sikre, at vi kan behandle alle de akutte og alle de livstruende sygdomme, som blandt andet kræft og hjertesygdomme. Så bliver det igen dem som kan udsættes, der bliver udsat. Vi er rigtig kede af de borgere så kommer til at have ondt lidt længere, men det er sådan vi må prioritere sundhedsvæsenet, siger Bjarne Dahler-Eriksen.

Oversigt

    Oversigt