I det fynske folks tjeneste

Overvægtige giver sygehuse og tandlæger problemer

Odense Universitetshospital har indkøbt en "pakke" bestående af en ekstra stor hvilestol, badestol, tøj og en kraftig lift. Årsagen er et stigende antal meget overvægtige patienter.

- Tidligere måtte vi ty til nogle hovsaløsninger, når vi havde en meget overvægtig patient indlagt. Det kunne være meget ydmygende for patienterne, og derfor har vi købt nyt udstyr, siger arbejdsmiljøchef Ebbe Madsen, Odense Universitetshospital.

Senge der kan klare 400 kg, nye stole til tandlæger. Flere sygehuse og klinikker køber udstyr til svært overvægtige.

Hospitalssengen er for trang, så personalet binder to senge sammen. Et lagen med hul i midten bruges som natskjorte. Sygehusene får flere tunge patienter, og det stiller nye krav til udstyret.

Hos tandlægerne kan stolene ikke løfte de tungeste.

En halv million af os er meget fede, og det sætter sit præg. Stort tøj, brede kørestole, senge med luftmadrasser og indbygget vægt efterspørges af sygehuse over hele landet.

KR Hospitalsudstyr i Hadsten har som de første i verden udviklet en fleksibel hospitalsseng, der kan klare 400 kilo. "Heavybed" er ifølge direktør Jens Bay leveret til en tredjedel af sygehusene.

- Tidligere nøjedes sygehusene med at leje en seng hos os, når de fik en meget overvægtig person ind, men eftersom der bliver flere og flere, vælger mange at investere i deres egne senge, siger Jens Bay.