I det fynske folks tjeneste

Pædagogerne er pressede, når du afleverer dit barn - nu sker der noget

Der er run på i de odenseanske børnehaver, især om morgenen, fortæller flere pædagoger. Millionbeløb betyder flere voksne allerede fra 2018.

00:37

Video: Sune Jørgensen

Det er en af de mere stille morgener, da TV 2/Fyn fredag er på besøg i Niels Bohr Børnehus i Odense.

Her fortæller pædagogerne, at morgenen ofte er travl, og at de kunne bruge nogle ekstra varme hænder - efter flere år med nedskæringer og spareplaner. 

Læs også Politikere til børnehave: Indfør iPads eller flyt ud af kommunen

- Når der er rigtig run på, og når vi har sygdom, og man skal hen og finde vikarer, kan det godt blive belastet, siger daglig pædagogisk leder Jeannette Moos.

Hun er gået i køkkenet for at klare opvasken og andre praktiske opgaver - og så er øjnene væk fra børnene.

- Det betyder, at der mangler én, så det er vigtigt, at de andre pædagoger deler sig ud. Køkkenet skal helst ordnes, lige inden de begynder at komme allesammen, fortæller hun.

Forening: Hektisk og travl morgen

Interesseorganisationen Odense ForældreOrganisation, der blev stiftet som resultat af Odense Kommunes massive besparelser på børne- og ungdomsområdet, er enig i, at der er alt for få voksne til at passe børnene, især i det tidsrum, hvor forældrene kommer og afleverer deres børn.

Foreningen repræsenterer forældre, forældreråd og forældrebestyrelser i Odense Kommunes institutioner. 

Når der er rigtig run på, og når vi har sygdom, og man skal hen og finde vikarer, kan det godt blive belastet

Jeannette Moos

- Morgenræset og de daglige afleveringer er en af de situationer, hvor der kan være rigtig hektisk og travlt i børnehusene. Dermed er det også et af de tidspunkter på dagen, hvor vi nogle gange oplever, at der er for få voksne til at håndtere alle udfordringerne, siger formand Flemming Rasmussen.

Fredag morgen var byrådsmedlem Susanne Crawley (R), der er rådmand i Børn- og Ungeforvaltningen i Odense, på besøg i børnehuset, og selv om morgenen forløb stille og roligt, erkender hun, at der er blevet skåret for meget på området.

Rådmand: Millionbeløb skal gå til flere voksne

Det er blandt andet også derfor, at Odense Kommune har sat 18,8 millioner kroner af i budgettet for 2018 til de 0-5-årige - og pengene skal gå til flere varme hænder.

- Kvaliteten skal hæves ved, at der er de voksne, der er brug for. Det er ikke nogen hemmelighed, at dagtilbuddene i Odense har sparet mange penge gennem mange år, siger Susanne Crawley.

- Pengene skal lande, så der kommer flere voksne. Det må være op til det enkelte børnehus, om det synes, der skal være én mere til at åbne om morgenen, eller om der er én, der skal møde lidt tidligere ind, eller om de hellere vil sørge for at være flere voksne, når der er mange børn, siger Susanne Crawley.

Pengene skal lande, så der kommer flere voksne

Susanne Crawley

Rådmanden kan dog ikke garantere, at alle pengene, der er sat af, kommer til at gå til flere pædagoger, men hun siger, at pengene skal gå til at få flere voksne i børnehusene.