I det fynske folks tjeneste

Papegøje-tyveri: Stjålne papegøjer er ikke længere i Danmark

I marts måned blev der stjålet fire store hyacintaraer fra Odense Zoo. Politiet har ingen spor af gerningsmændene, men tror ikke, at papegøjerne er i landet længere.

Papegøjernes bur stod tomt, efter fire store araer - disse to og deres to venner - blev stjålet i marts måned.

Natten til den 31. marts forsvandt fire store hyacintaraer fra Odense Zoo.

En eller flere gerningsmænd skar hul i en plade ind til papegøjernes bur og fjernede fuglene ad den vej.

Næsten et halvt år senere har politiet endnu ikke fået et gennembrud i sagen, og de tror ikke længere på, at de fire koboltblå araer, to hunner og to hanner, befinder sig i landet.

- Vi har stadig ikke fundet gerningsmændene, og vi har en formodning om, at papegøjerne ikke er i Danmark længere, siger Ann Kate Pedersen, politikommissær ved Fyns Politi, til TV 2/Fyn.

- Det er nogle meget støjende papegøjer, så de kan ikke fremvise dem uden, at det ville blive opdaget, og det er det eneste, gerningsmændene kan bruge dem til, siger Ann Kate Pedersen. 

Læs også Fire store papegøjer stjålet fra Odense Zoo

Efterlysning og dusør

Politiet efterlyste tilbage i april tre unge mænd, der af et vidne var blevet set stå uden for Zoo på gerningsnatten. Men heller ikke det spor kom der noget konkret ud af. Odense Zoo udlovede 11 dage efter tyveriet en dusør på 10.000 kroner til den person, der kan lede politiet i retning af papegøjerne.

Men hverken efterlysning eller dusør gav pote.

Vi har stadig ikke fundet gerningsmændene, og vi har en formodning om, at papegøjerne ikke er i Danmark

 Ann Kate Pedersen, politikommissær ved Fyns Politi

Hyacintaraen er verdens største papegøje med en længde på helt op til en meter og et vingefang på op til 1,2 meter. 

Araen er stærkt truet og jages på grund af dens flotte fjerdragt. Odense Zoo deltager med andre europæiske zoologiske haver i et internationalt avlssamarbejde, hvor fuglene udveksles.

Læs også Fyns Politi efterlyser tre mænd efter papegøjetyveri

Nina Collatz Christensen, zoolog i Odense Zoo, vurderede dengang, at den eller de personer, der har taget papegøjerne, er vant til at håndtere fugle.

- Hyacintaraen er en stor fugl, og den kan klippe en finger af med sit næb. Det er kun folk, der ved, hvad de gør, der kan håndtere dem, sagde Nina Collatz til TV 2. 

- Det er atypisk, når man målrettet går efter en bestemt fugleart, så det er i nogle helt særlige miljøer, man bevæger sig i, hvis man skal afsætte sådan en papegøje, sagde Nina Collatz.

Hun fortæller, at hyacintaraerne er truede, hvilket kan betyde, at fuglene er særligt eftertragtede.

- Når noget er truet, så er der ikke så mange af dem, så kommer der i nogle verdener høj værdi på sådan noget, og de er meget smukke. Så noget smukt og noget sjældent det er jo fristende for dem, der vil tjene penge på det, siger Nina Collatz. 

Læs også Odense Zoo udlover stor dusør: Hvem har set vores papegøjer?