Pingvinen Olde venter på sit næste liv: - Olde er jo bare speciel

Verdens ældste pingvin skal indgå i samlingen i Odense Zoos formidlingscenter. Olde døde torsdag og venter på at komme til konservator.

Har du også tænkt tanken om at blive frosset ned for måske at blive genbrugt, når tid er?

Måske har hun-pingvinen Olde gjort sig disse tanker, og man vil næppe kunne fortænke hende i det. Hun døde nemlig torsdag og var ikke bare endnu en pingvin i en zoologisk have.

Olde var verdens ældste af slagsen.

Olde flyttede ind i Odense Zoo i 2003 og har bag ruderne i det iskolde Oceanium glædet mangen en dyreven, men lige nu er Olde frosset ned for senere at blive sendt til en konservator, som skal gøre hende præsentabel, så hun kan blive end del af Odense Zoos formidlingscenter.

- Olde er en sjov historie

Her vil hun få plads blandt udstoppede artsfæller og andre udstoppede dyr som en mindre giraf, en farvestrålende papegøje, en fuldvoksen tiger og sågar en tiger i babystørrelse, .

- Alle dyr har en historie, og den vil vi gerne fortælle. Og i det her tilfælde med Olde, der er det jo bare specielt, at hun stadig er verdens ældste pingvin og har været i Guinness Rekordbog.

- Det er jo en sjov historie at fortælle vores gæster, siger Nina Collatz Christensen, vicedirektør i Odense Zoo.

Odense Zoo håber, at Olde er klar til at indtage sin endelige plads i formidlingscenteret før sommerferien, men det afhænger af, hvor travlt konservatoren har.

Til Odense fra Edinburgh via Montreal

Olde blev udklækket i Edinburgh Zoo i 1979, og via et ophold i Biodome i Montreal kom hun til Odense.

Hun døde af alderdom, og kunne have fejret sin 43-års-fødselsdag den 16. maj.

- Det siger noget om den pleje, hun har fået i zoo. Dyrepasserne har været gode til at passe på hende, siger Nina Collatz Christensen.

Mens Olde venter på, at komme til konservator ligger hun nedfrossen og forsvarligt indpakket i en kælder i Odense Zoo.
Mens Olde venter på, at komme til konservator ligger hun nedfrossen og forsvarligt indpakket i en kælder i Odense Zoo.
Foto: Flemming Ellegaard

Men kommer Nina Collatz Christensen til at savne en stjerne som Olde?

- Nej, det gør jeg ikke. Hun bliver jo ved med at være historie, at hun er i vores formidlingscenter, hvor vi formidler og fortæller den her anekdote.

- Så er hun her jo endnu, men ligefrem savne som levende. Vi har alle de andre pingviner, som giver de gode historier til undervisning, formidling generelt og oplevelser, svarer hun.

Og der er ikke planer om, at Odense Zoo skal ud og finde en ny, gammel pingvin.

- Det kan være, det giver sig selv, at der kommer en herinde, der bare bliver tussegammel - og måske ældre endnu, siger Nina Collatz Christensen.

Olde lever på Facebook

Nyheden om Oldes død lagde Odense Zoo i form af en video på Facebook midt på formiddagen torsdag. Siden er det strømmet ind med hilsner og ros til Odense Zoo.

- Jeg synes {...}, at forløbet omkring Oldes død rigtigt fint illustrerer, hvor omsorgsfulde og observerende personalet er omkring de dyr de drager omsorg for, skriver Birgitte Møbes, mens Camilla Rasmussen skriver:

- Sikke en smuk historie. Et langt liv til en smuk pingvin og en perfekt afslutning. Det må have været rart for jer som dyrepassere, at hun døde naturligt, og der ikke var brug for aflivning. {...} Hvil i fred Olde.

Opslaget har i skrivende stund fået over 6.600 likes, 855 kommentarer, mens videoen er blevet vist over 107.000 gange.

Olde skal således ikke dissekeres, som den 140 kilo tunge hunløve Zola blev i søndags. Her havde Odense Zoo inviteret interesserede til at komme helt ind under huden på det døde rovdyr.