Politi erkender fejl i Retten i Odense

Betjente har uden grund forhindret far og bror til tiltalt at overvære retsmøde, indrømmer politichef

Flere borgere er med urette blevet forhindret i at overvære en retssag i Odense onsdag.

Det indrømmer chefpolitiinspektør John Jacobsen i Fyns Politi.

Onsdag har hans folk for eksempel afvist faren og broren til en røveritiltalt i at komme ind i retssalen.

Kun med nød og næppe - og efter forhandlinger med den tiltaltes forsvarer - tillod betjentene, at kæresten til den tiltalte kom ind.

- De afvisninger, der er sket, hænger efter min opfattelse ikke sammen med vores trusselsvurdering, siger chefpolitiinspektør John Jacobsen.

I forbindelse med en række retssager laver politiet i samarbejde med anklageren på forhånd en vurdering af, om der er risiko for ballade og uro.

Men i røverisagen har betjentene altså handlet i strid med vurderingen, og borgere er dermed på et forkert grundlag blevet afskåret fra at følge med i et offentligt retsmøde.

Det er advokat Mette Grith Stage, der har gjort opmærksom på politiets indgreb.

Hun har også fortalt, hvordan politifolkene i Odense forlangte at scanne en anden advokats taske.

Da advokaten nægtede, blev retsformanden tilkaldt, og han gav derefter tilladelse til, at advokaten uantastet kunne kom ind i retten.

Også tirsdag var politiet ganske hård i sin magtudøvelse, som ifølge Mette Grith Stage betød, at to selvstændige erhvervsdrivende uden tilknytning til kriminelle miljøer blev nægtet adgang til retslokalet.

Der har tidligere været uenighed mellem politiet og forsvarsadvokater om politiets kontrol med tilhørere i Retten i Odense.

Østre Landsret har i den forbindelse fastslået, at det er politiet, der bestemmer - og har magten til at afgøre, om en borger skønnes at ville lave ballade.

Men onsdag gik betjentene altså for vidt, har chefpolitiinspektøren altså erkendt.