Politiker kritisk over for luksusture - men vil ikke skrue ned for støtte til OB

Venstres Claus Houden vil have stoppet embedsfolks deltagelse i det, han kalder luksusrejser med OB. Men han vil ikke pille ved de 650.000 kroner klubben får i kommunal støtte om året, selv om OB nu er i 1. division.

Skatteborgerne i Odense skal ikke betale for, at to embedsmænd to gange om året kan tage med OB på netværksrejser, som kommunen ellers har betalt for i den nuværende sponsoraftale med OB.

Det mener Venstres gruppeformand i Odense Byråd.

- Man bruger skatteborgerpenge på at tage på ekstravagante fodboldture, hvor man får ekstravagante middage. Det skal skatteborgerpenge ikke gå til, siger Claus Houden, der er medlem af byrådet og økonomiudvalget for Venstre i Odense.

Ankestyrelsen har netop afgjort, at kommunen ikke opfører sig økonomisk uforsvarligt, og der heller ikke er noget ulovligt i at deltage i de ti netværks- og fodboldture, der har fundet sted siden 2018.

Ankestyrelsen fastslår også, at Økonomiudvalget selv har godkendt sponsorsamarbejdet, der ud over sponsorrejserne indeholder 10-12 årlige netværksmøder, bandeeksponering. VIP-kort til OB's kampe og gratis skolebesøg og samarbejde omkring udsatte unge.


Og så bemærker man, at de to årlige netværksture udgør en mindre del af kommunens samlede sponsorat, der er på 650.000 kroner årligt.

- Netværk er godt, men jeg er både politiker og borger i kommunen. Og jeg synes sagtens, man kan dyrke netværk uden at skulle på udlandsrejser og se fodbold. Der er jo også virksomheder, der ikke er med i netværket, som vi også skal passe på ikke at forskelsbehandle, siger Claus Houden.

Men Ankestyrelsen udtaler jo, at netværksrejserne er inden for skiven. Hvis du synes, at der er aktiviteter på rejserne, som har præg af gaveindhold, er det vel en sag for skattevæsenet om man skal beskattes?

- For mig at se er det en helt anden sag, som ligger hos skattevæsenet, siger Claus Houden.

Han mener sagtens, at kommunens repræsentanter kan deltage i rejserne, men at deltagelsen i den ekstravagante del skal stoppe nu.

Vil det sige, at de kommunale deltagere på netværksturene ikke skal deltage i fodboldkampe, gode middage eller udflugter, men blive derhjemme og spise deres egen madpakke?

- Man kan også sige, at dem, der arrangerer turene måske lige skulle lytte på vandrørene og forholde sig til, hvad der sker hos kommunen i øjeblikket og så lade være med at lave sådan nogle dyre ture, siger Claus Houden.

Vil holde fast i sponsorat

Han ser frem til, at politikerne ved sponsoratets udløb næste år kan vurdere, om Odense Kommune får nok ud af sponsoratet.

- Netværket er vigtigt også for kommunens folk, men man bør se på det med andre øjne, siger han.

Onsdag sagde Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel til TV 2 Fyn, at han ikke ønsker at forholde sig til spørgsmålet om værdien af sponsoraftalen nu, hvor OB er rykket ned i 1. division.

- Det der står tilbage nu er en generel drøftelse om Odense Kommunes sponsorater, som jeg ser frem til at have, når de nuværende sponsorater udløber, sagde han.

OB er røget i 1. division. Skal der skrues ned for sponsorstøtten til OB?

- Jeg har det sådan, at hvis de er nede i 1. division, så kæmper de også lidt mere. Det er ikke nu, man skal svigte sine OB-venner. Det gør man ikke, siger Claus Houden.

Sponsoraftalen med OB udløber helt præcist 30. juni 2025.

I de tre år aftalen har løbet, når Odense Kommune at betale OB med samlet 1.950.000 kroner. 

Oversigt

    Oversigt