Politikere afviser at flytte højspændingskabel: - Beboerne må jo opsige deres lejemål og flytte

Et muligvis kræftfremkaldende højspændingskabel tæt på to huse i Stige blev onsdag behandlet i en time som et ekstraordinært punkt på By- og Kulturudvalget onsdag. Et enigt udvalg beklager situationen, men fastslår, at kommunen ikke må bruge penge på at flytte kablet.

To familier i Stige får ingen hjælp fra Odense Kommune til at få flyttet et højspændingskabel, der går få meter fra familiernes soveværelser.

Efter TV2 Fyns omtale af sagen de sidste dage, blev sagen onsdag ekstraordinært drøftet på By- og Kulturudvalgets møde.

Kritik forstummet

Mandag kritiserede både Socialdemokratiet og Venstre kommunens beslutning om ikke at gribe ind, og næstformanden i udvalget, Maria Brumvig (S) kaldte kommunens handlemåde for fuldkommen håbløs, og udtrykte forståelse for beboernes raseri.

quote Vi kun kan opfordre dem til, ja faktisk flytte væk fra de huse, for det er ikke sundt at bo der

Søren Windell, By- og Kulturrådmand, kons.

Men efter dagens møde udsendte et enigt udvalg en pressemeddelelse om sagen.

- Vi har stor forståelse for, at nuværende og tidligere beboere i tre boliger på Hedelundhegnet i Stige både er overraskede, bekymrede og frustrerede over, at det viser sig, at de bor eller har boet helt tæt på et højspændingskabel, skriver medlemmerne af udvalget.

- Advokaten har foretaget en vurdering af, om kommunen har pådraget sig et erstatningsansvar ved sagens behandling. Vi må på den baggrund erkende, at uanset vores forståelse og medfølelse for beboernes situation, så har kommunen ikke nogen handlemuligheder. Kommunen mangler en lovmæssig hjemmel til at kunne flytte kablet. Desuden har kommunen intet lovgrundlag for at kunne betale for at flytte kablet, lyder det i pressemeddelelsen.

Ulykkelig situation

Som TV2 Fyn har fortalt de seneste dage, så blev der i 2016 bygget udlejningsejendomme på grunden, hvor højspændingskablet ligger. Kommunen havde ikke beskrevet forsigtighedsprincip og sikkerhedsafstand i den lokalplan, som bygherren planlægger sit byggeri ud fra, og derfor ligger to af husene få meter fra højspændingskablet. 

Højspændingskabler bliver af sundhedsmyndighederne betegnet som ”muligvis kræftfremkaldende” og forskerne kan ikke udelukke, at det ved langtidspåvirkning kan føre til leukæmi hos børn.

Energinet ejer kablet, og da de blev opmærksomme på husenes placering tæt på kablet, anbefalede de Odense Kommune at flytte kablet seks meter væk fra husene. Det afslog kommunen i 2017, og onsdag bekræftede politikerne i By- og Kulturudvalget, at det var den rigtige beslutning.

By- og Kulturrådmand kalder sagen ulykkelig, og har kun ét råd til beboerne.

- Vi kan kun opfordre dem til, ja faktisk at flytte væk fra de huse, for det er ikke sundt at bo der, siger Søren Windell (K).

Møde med ejeren

Husene blev opført af entreprenør Per Pedersen Haarby A/S. Han blev af Odense Kommune orienteret om, at kablet lå for tæt på to huse i februar 2017, men da kommunen skrev, at de ikke ville foretage sig yderligere, valgte han heller ikke at gøre mere ved sagen.

Lejerne fik intet at vide om, at de boede få meter fra et højspændingskabel af hverken entreprenøren, Energinet eller af Odense Kommune.

I 2018 blev grunden med husene solgt til selskabet Hedelundhegnet ApS i Slagelse. Ifølge medejer Tanja Steinbacher, var Hedelundhegnet ApS ikke informeret om at de købte en grund, hvor to af udlejningsejendommene lå få meter fra et muligvis kræftfremkaldende højspændingskabel.

Tanja Steinbacher har nu bedt om et møde med Odense Kommune for at finde en løsning på problemet, og den invitation har rådmanden takket ja til.

- Jeg er rigtig glad for, at jeg har fået invitation med en af ejerne, så vi forhåbentlig kan få en løsning for de borgere, der sidder i den ulykkelige situation, så vi forhåbentlig kan få en løsning for de ulykkelige borgere, siger Søren Windell. 

Oversigt

    Oversigt