I det fynske folks tjeneste

Populært HCA-lysshow er fortid

Det traditionsrige lysshow op ad Rådhusets murværk i Odense under HCA Festivals bliver ikke opført i år. I stedet bliver lysshowet erstattet af et milliondyrt lys- og performanceshow.

00:42

En af de helt store publikumsbaskere i H.C. Andersen Festivals er det store lysshow på Flakhaven. Lysshowet har været en stor succes hvert år. Video: TV 2/FYN

En af de helt store publikumsbaskere i H.C. Andersen Festivals er det store lysshow på Flakhaven. Lysshowet har været en stor succes hvert år. Foto: TV 2/FYN

En af de helt store publikumsbaskere i H.C. Andersen Festivals er det store lysshow på Flakhaven. Lysshowet har været en stor succes hvert år. Foto: TV 2/FYN

1 af 3

I flere år har lyskegler slikket rådhusmurene på Flakhaven i Odense og tiltrukket flere tusinde publikummer under byens storslåede H. C. Andersen Festivals. 

Det er slut nu.

Opførelsen af Den Lille Havfrue i 2016 blev den sidste.

Ifølge H. C. Andersen Festivals direktør, Peter Bøgholm, droppes lysshowet, fordi festivalen skal forny sig. 

- Vi ønsker hele tiden at udvikle H. C. Andersen Festivals, siger direktøren.

Leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man have

H. C. Andersen

Det velkendte lysshow har hvert år lokket op mod 100.000 måbende tilskuere til, og nu bliver det i stedet erstattet af et nyt højdepunkt.

Fra Berlin til Odense

Festivalen har hentet kunstnernetværket Phase 7 fra Tyskland til Odense. Her skal de levere et anderledes lys- og performanceshow, der skal bringe den kendte forfatter ind i vores tid med den allernyeste teknologi.

Phase 7 har tidligere stået bag shows til blandt andet fejringen af 25-året for murens fald i Berlin og åbningskoncerten til Umeå som Europæisk Kulturhovedstad. 

Billede fra Phase 7's show ved Brandenburger Tor i Berlin.

- Showet har international klasse og er teknologisk nytænkende. Showets særlige kombination af lys, lyd og droneteknologi er tilpasset specifikt til Odenses byrum og giver H. C. Andersen Festivals mulighed for at præsentere en stor kulturoplevelse af allerhøjeste kaliber, siger Peter Bøgholm.

For 157 år siden skrev H. C. Andersen eventyret Sommerfuglen, og kunstnergruppen har særligt lade sig inspirere af sætningen "leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man have". 

Derfor kaldes lys- og performanceshowet i år 'Sunshine, freedom and a little flower'.

Ligesom det populære lysshow tidligere har været vist på Flakhaven, bliver det nye milliondyre show ligeledes vist på pladsen foran Rådhuset og Sct. Knuds Kirke. I alt bliver showet opført syv gange under festivalen - alle sammen efter mørkets frembrud. 

I videoen herunder kan du smugkigge på Phase 7's tidligere show.

H. C. Andersen Festivals

Festivalen finder sted hvert år i uge 34 i Odense.

I 2017 afvikles festivalen for femte gang. I år fra den 20. til 27. august.

H. C. Andersen Festivals er en almennyttig forening, der er etableret med opbakning fra det fynske erhvervsliv, som med sponsorater er med til at finansiere festivalen.

I år støtter Nordea-fonden det nye lys- og performanceshow med 1,1 millioner kroner.