I det fynske folks tjeneste

Priskrig på kremering

Det bliver væsentligt dyrere at dø i Odense de kommende år. Kommunen vil indføre fuld brugerbetaling for kremering for at undgå transport af kister fra Svendborg.

I dag koster det 1815 kroner for en kremering i Odense, men inden 2015 vil prisen blive 3200 kroner.

Baggrunden for prisstigningen på over 75 procent, er dels den sløje økonomi i Odense og dels et forsøg på at undgå, at flere fra Sydfyn vælger kremering i Odense.

- Det er en voldsom prisstigning på den sidste rejse, og det er da en stor belastning for de efterladte, siger Kim Bøilerehauge fra Bøilerehauge Begravelse.

Flere kister på vejene

På Fyn er der kun kremering i Odense og Svendborg. I Svendborg koster en kremering 2600 kroner fra årsskiftet, og hvis Odense er billigere end Svendborg med kremering, frygter Odense Kommune, at det vil medføre, at flere vælger at få deres kister transporteret til Odense.

Samtidig er kommunen bange for, at kapacitetet af kølerum og ovne vil blive overbelastet, hvis der kommer flere kister fra Svendborg.

Men de stigende priser kan også blive et problem i Svendborg, hvis kremeringen her bliver billigere end i Odense.

Kremeringen i Svendborg råder kun over én ovn, og dermed kan der maksimalt brændes 1300 kister om året.

Politikerne i Odense har endnu ikke taget stilling til om kremeringsprisen skal stige til 3200 kroner allerede i 2012 eller om der skal laves en gradvis stigning indtil 2015.