Projekter for sårbare unge: Lukningstruet uden varsel og begrundelse

Uden varsel og uden begrundelse fik to projekter for udsatte danske unge og nyankomne flygtninge i fredags at vide, at deres projekter skal lukke til nytår. Det er rystende og ærgerligt, lyder det fra lærere og elever.

Det ene projekt er Stifinder, der er et projekt for sårbare unge danske. Det andet er Risingprojektet. Det er et forløb for unge med anden etnisk baggrund end dansk. På skolen får de danskundervisning og kommer i praktik, der er tilrettelagt med særlig fokus på hurtig integration og selvforsørgelse.

quote Jeg er rystet og chokeret. Og hvor er det ærgerligt, at man smider noget ud fra den ene dag til den anden

Søren Akselsen, lærer og tillidsmand på Risingprojektet

Efter et møde fredag i sidste uge med Beskæftigelses- og Socialforvaltningen fik Risingprojektet at vide, at de skulle lukke fra årsskiftet. 

- Jeg er rystet og chokeret. Og hvor er det ærgerligt, at man smider noget ud fra den ene dag til den anden uden at drøfte det med nogen som helst, fortæller lærer og tillidsmand, Søren Akselsen til TV 2/FYN. 

 
 
Foto: Jason Pickett

Tal fra 2015 viser, at 60 procent af de elever, der har gået to år på Risingprojektet, er fortsat på en anden uddannelse som VUC eller STU. 

Desuden er 11 procent blevet selvforsørgende, mens otte procent er i arbejde med løntilskud. 21 procent har brug yderligere afklaring og uddannelsesvejledning. 

Finan fra Eritrea: Hvor er det ærgerligt

Finan fra Eritrea kom til Danmark for tre år siden. Efter et forløb på Risingprojektet læser han nu på VUC.
Finan fra Eritrea kom til Danmark for tre år siden. Efter et forløb på Risingprojektet læser han nu på VUC.
Foto: Jason Pickett

Finan Samuel fra Eritrea har selv gået på projektet, efter han kom til Danmark for tre år siden.

- Det har været en stor hjælp for mig. Det er så ærgerligt for de unge. Hvis man går her - så får man stor hjælp til at komme videre.

Han er nu selv begyndt på VUC, hvor han tager en 9. klasse. 

De skal ikke undervises sammen med mor og far
Risingprojektet er 25 år gammelt og blev i sin tid startet med udgangspunkt i, at unge flygtninge og indvandrere ikke skulle påvirkes af de ældre generationer af indvandrere og flygtninge, som er tilfældet på de fleste sprogundervisningstilbud.

- De har brug for et sted, hvor de bliver undervist et sted, hvor de ikke er sammen med deres mor og far eller tanter og onkler. De har brug for at blive frisat fra den sociale kontrol. At de ikke hele tiden bliver slået i hovedet og får at vide: Det må de ikke, fortæller Søren Akselsen. 

Udover at lære de unge dansk har projektet lagt stor vægt på at få de unge ud i praktik og få dem til at møde op i fritidsklubber sammen med andre danske unge. 

quote De har brug for et sted, hvor de bliver undervist et sted, hvor de ikke er sammen med deres mor og far eller tanter og onkler.

Søren Akselsen, lærer og tillidsmand på Risingprojektet

- Vi ved godt, at integration foregår mange andre steder end lige på skolen, siger Søren Akselsen. 

Tror I, at I bliver lukket, fordi I ikke har præsteret godt nok?

Jamen, hvis det bare var det. Hvis vi havde fået et vink med en vognstang om, at vi ikke præsterede. Men tværtimod får vi jo at vide, at vi har gjort et godt stykke arbejde. 

Flere i job, tak
Efter TV 2/FYN er gået ind i sagen har Odense Kommune nu en anden udlægning af lukningen. 

TV 2/FYN har tirsdag talt med koncernchef i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Jane Findahl, der siger, at man i Odense Kommune lige nu arbejder på at finde ud af, hvem der skal tage over. 

- Vi ser nu på, om vi ikke selv kan varetage noget af opgaven eller fortsætte med noget af aftalen med Ung Nord (der står bag Risingprojektet red.) eller nogle andre leverandører. 

- Vi vil gerne have flere kommer i job og uddannelse. Det er det, vi går efter. 

Oversigt

    Oversigt