Psykiatribus nedbryder tabuer

Psykiske lidelser er ofte et tabu, men det skal der gøres noget ved. Derfor har psykiatribussen den seneste uge kørt rundt til de fynske skoler for at give børn mod til at tale om psykiske sygdomme i familien. I dag var bussen nået til Højmeskolen.

Selvom emnerne er alvorlige og tabubelagte, så er eleverne både interesserede og åbne, når de bliver inviteret ind i Psykiatrifondens bus.

- Vi oplever, at når de kommer ind i vores bus, så er de mere åbne end hvis vi kommer op i deres klasselokale. Så kommer vi op i deres domæne. Så det er rigtig godt for dem at komme herind, hvor rummet er sat til at tale om psykisk sygdom og mental sundhed, siger Wilma Walther hansen, der er underviser i Psykiatrifondens informationsbus.

I denne uge har informationsbussen være rundt på fynske skoler. Fredag var turen kommet til Højmeskolen i Odense.

- Jeg har lært, der er mange forskellige sygdomme. Der er rigtig mange forskellige sygdomme, siger Laurits Valberg Henningsen, elev på Højmeskolen.

- Hvis nu nogle af mine venner får det. Hvordan man så kan hjælpe, supplerer Emma Strange Sørensen.

Psykiske lidelser stadig et tabu

Selvom en halv million danskere har en psykisk sygdom, ved eleverne meget lidt. Og hvis nogen ved noget, holder de det for sig selv.

- Jeg tør ikke at fortælle nogen, at hjemme hos mig der har min far eller mor en psykisk sygdom. Og det tør de ikke, fordi de er bange for kammeraternes dom. At de tænker, årh, så er hun sindssyg, hun er da underlig, siger Berit Juel Rasmussen, de er projektmedarbejder for familier med psykiske sygdomme.

Men i bussen får hele klassen sammen en viden om de meget almindelig sygdomme, og det giver eleverne mod på at fortælle om deres situation derhjemme.

- Jeg er ret forundret over, hvor åbne de her elever egentlig er, og hvor meget de tør at tale om. Det er meget meget ofte de bringer sig selv eller deres familier i spil, siger Wilma Walther Hansen.

Oversigt

    Oversigt