Psykisk syge Jonas venter stadig: Angstfremkaldende beskeder rammer fortsat e-boksen

Et forslag om at begrænse digital post i weekender bliver indtil videre sat i bero i Odense Kommune. I stedet afventer man Folketinget.

I januar råbte psykisk syge Jonas Schmidt sine lokale politikere op via TV 2 Fyn. Klokken syv en lørdag morgen poppede en notifikation om ny post i e-boksen op, og det satte en række angsttilfælde i gang. 

Angsttilfælde, der kunne være undgået, hvis blot posten var sendt mandag i stedet.

Omtalen hos TV 2 Fyn fik Odense Kommune til at undersøge mulighederne for en løsning, der kunne fritage borgere for digital post fra det offentlige i weekender og helligdage, men nu vil kommunen udskyde forslaget i forhåbning om, at en lignende løsning bliver stemt igennem nationalt i Folketinget. 

- Det er ikke tilfredsstillende. Men det er politik, og det er sjældent tilfredsstillende. Men mit mål er, at forslaget kommer igennem, og hvis vejen er lang, må vi gå langt, fortæller Jonas Schmidt til TV 2 Fyn. 

Løb panden mod en mur

I foråret blev forslaget stillet i Folketinget af fynskvalgte Karsten Hønge (SF), og Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune foreslår derfor Økonomiudvalget at vente med at tage stilling til det lokale forslag, til man har afklaret, om funktionen kan blive en realitet i en opdateret udgave af Digital Post, der udkommer i november.

- Jeg synes, det er okay, for selvfølgelig skal man lige afvente, når Folketinget kan trække i tingene, siger det socialdemokratiske byrådsmedlem i Odense Kommune Claus Skjoldborg, der selv var med til at stille forslaget i Odense. 

Der er dog ikke meget hjælp at hente fra Christiansborg, forudser Karsten Hønge.

- Jeg gjorde et stort stykke arbejde for at få de andre partier med, men jeg løb bare panden mod en mur. Jeg tror ikke, der kommer noget med til november. Jeg er ikke speciel optimistisk, men man kan da håbe, siger Karsten Hønge. 

Boksehandskerne på

Bliver funktionen med fravalg af digital post i weekender og på helligdage ikke en del af den næste opdatering, foreslår Borgmesterforvaltningen i Odense, at forslaget genoptages lokalt i starten af 2022 - og heller ikke Claus Skjoldborg er klar til at lade forslaget slippe, selvom Christiansborg gør det.

- Tværtimod, vi giver dem (Folketinget, red.) en chance, og så tager jeg boksehandskerne på igen, siger han.

Borgmesterforvaltningen forventer, at det vil koste Odense Kommune tre millioner kroner at udvikle et kommunalt system.

Claus Skjoldborg (S) har i et tidligere interview forklaret, hvilken følelse samfundets sårbare sidder med, når de får beskeder i e-boksen. Jonas Schmidt/Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix