Rådmand vil have loft over antallet af elever i klassen - men stemte nej til at undersøge det

Susanne Crawley vil gerne have et elevloft i Odenses folkeskoleklasser, men stemte alligevel nej til Venstres forslag om at undersøge de økonomiske konsekvenser af selvsamme.

Der skal være et loft over antallet af elever i de odenseanske folkeskoleklasser. 

Det har den radikale rådkvinde Susanne Crawley, der siden siden 2014 har været øverste politiske ansvarlige for børn og unge i Odense, flere gange givet udtryk for. 

- Ja, det koster penge. Dem synes jeg, vi skylder børnene at finde. Et godt sted at finde dem, er, hvis udligningsreformen giver os mulighed for det, sagde børn- og ungerådmanden 27. februar 2020 til TV 2 Fyn

Konkret vil hun gerne have maksimalt 24 elever i hver klasse. 

Alligevel stemte hun 26. oktober 2021 i Børn- og Ungeudvalget imod et forslag fra Araz Khan og Venstre, der ville have forvaltningen til at undersøge netop muligheder for- og økonomiske konsekvenser ved et loft over antallet af elever. 

-  Det er et forslag, som indeholder så meget økonomi, at jeg ikke synes, det er realistisk, at stille det som et forslag midt i en byrådsperiode, siger Susanne Crawley til TV 2 Fyn. 

Jeg forstår ikke helt, hvorfor du så har stemt imod, når du tidligere har sagt, at du vil finde pengene?

- Vi skylder børnene at finde pengene. Og det gør man altså i en budgetforhandling. Det gør man ikke ved at omprioritere - synes jeg - fra for eksempel dagtilbud eller udsatte børn. 

Venstre: En svær sag

Hos Venstre ved man også godt, at klassekvotienter er dyrt, og i forslaget har de derfor lagt op til, at politikerne i første omgang skal se på muligheden for et maksimalt elevantal for 0.-3. klassetrin. 

- Jeg tænkte, at vi starter der, hvor vi kan gøre noget - også rent økonomisk. Ved at indskrænke til 0.-3. klassetrin, kan vi tage hånd om de udfordringer, der er, indenfor egen ramme af økonomien, fortæller Araz Khan. 

- Jeg vidste, det ville blive en svær sag, fordi selvom Susanne Crawley tit og ofte har tanker om, hvad hun vil, og senest sidste år udtalte, at hun ville have klassekvotienter, så ved jeg godt, at der går politik i det nogen gange.

261879-8ced7582.jpeg
261879-8ced7582.jpeg
V
Venstre
Araz Khan
Født 28/10/1981 - Gift - 2 børn - 5230 Odense M
Nuværende stilling: Faglig leder indenfor beskæftigelse

Ifølge den radikale rådmand vil det koste 47 millioner kroner, hvis der skulle være 24 elever i alle folkeskoleklasserne i Odense. 

Selvom Venstres ikke lægger op til, at det er alle klasser, der maksimalt skal have 24 elever, så mener Susanne Crawley stadig, det er for mange penge. 

- Her foreslår Venstre så en modificeret udgave, hvor det er i indskolingen. Men jeg synes, det alligevel er så mange penge, at det ikke er muligt, fordi forslag nummer fem handlede også om, at forvaltningen skulle komme med et forslag til finansiering, forklarer Susanne Crawley.

Chokeret

Det undrer dog Araz Khan, at der ikke var opbakning fra børn- og ungerådmanden til at undersøge sagen nærmere.

- Jeg blev noget chokeret over, at der ikke var politisk opbakning til at kigge på sagen. Det er ikke sådan, at vi med det her forslag har besluttet, at vi nu gør det. Vi beder om et oplyst grundlag, som man derfra kan konkretisere, forklarer Araz Khan. 

Rådmand vil have "regelret budgetforhandling"

Forslaget fra Venstre er i første omgang gratis, da det kun er forvaltningen, der skal undersøge de økonomiske konsekvenser ved klassekvotienter. 

Susanne Crawley mener dog ikke, at det er nødvendigt. 

- Jeg synes egentlig ikke, der er så meget at undersøge. Vi har før bedt om at få at vide, hvad det koster at sænke klassekvotienterne. Så jeg har en udmærket idé om, hvad det her kommer til at koste. Det, som jeg ikke synes, man har taget stilling til, det er, hvad man så vil gøre, når børnene kommer i fjerde klasse. Det er et forholdsvist uigennemtænkt forslag, som formentlig bunder i et rigtig godt formål om at sænke klassekvotienten. Det her er bare ikke særlig godt gennemarbejdet, siger børn- og ungerådmanden.

Det her er jo bare en undersøgelse af, om det er noget, man kan kigge på senere. Men det kan man vel godt gøre, selvom der ikke skal laves budgetforlig lige nu?

- Det vil tage forvaltningen cirka en time at finde ud af, hvad det koster at lave klassekvotienter på 24 elever fra 0.-3. klasse. Det kunne Venstre bare have spurgt om i den daglige kommunikation, vi har med forvaltningen. Det behøver man ikke at lave en initiativretssag på. Jeg synes, man stiller i udsigt, at det her er noget, der kan komme til at ske, og det kan det ikke midt i et budgetår. 

15187-d74ce404.jpeg
15187-d74ce404.jpeg
rv_2
Radikale Venstre
Susanne Ursula Crawley Larsen
Født 4/2/1965 i Colchester, England - Gift - 5 børn - 5000 Odense C
Nuværende stilling: Overlæge

Der står ikke nogen steder i Venstres forslag, at det skal ske nu. Det er vel bare en undersøgelse af det, som man så må tage stilling til, når budgettet skal lægges?

- Det, som jeg godt kan lide ved deres forslag, er, at de er enige med mig i, at 24 elever i en klasse er et godt tal. Jeg er ikke enig i deres fremgangsmåde i forhold til, hvordan vi skal opnå det.

Hvordan vil du så opnå det?

- Jeg vil opnå det ved en regelret budgetforhandling, hvor det bliver set ind i en sammenhæng med andre ting, vi gerne vil gøre ved folkeskolen. Så min anke mod det her forslag er, at det ikke er særlig gennemtænkt, det er ikke særligt præcist, og det koster med sikkerhed penge, som jeg ikke ser nogen mulighed for at finde midt i et budgetår.

Men du vil gerne finde pengene på sigt?

- Ja, det vil jeg. 

Er det så i næste budgetforhandling?

- Jeg har jo haft det her med som et budgetforslag tre eller fire år i træk. Så jeg har det selvfølgelig også med næste gang. 

At Venstres forslag skulle komme på det forkerte tidspunkt, er ifølge Araz Khan (V) noget sludder.

- Det passer simpelthen ikke. Hun har haft ansvaret for den forvaltning i otte år, og så er spørgsmålet: Hvornår er så det korrekte tidspunkt?, spørger Araz Khan. 

Udvalgsmedlemmer fra Venstre, Dansk Folkeparti og SF stemte for fem ud af seks punkter, mens Susanne Crawley og Tim Vermund (S) stemte imod alle seks punkter.