I det fynske folks tjeneste

Radikale: Borgmesteren sidder på for meget

Alt for mange store opgaver i Odense styres af Borgmesterforvaltningen, mener Det Radikale Venstre, der lørdag fremlagde partiets hovedpunkter op til kommunalvalget.

Susanne Ursula Larsen vil gerne have èn politisk ansvarlig for sundhedsområdet.

Partiets spidskandidat Susanne Ursula Larsen er bekymret over, at flere politiske kerneområder er blevet flyttet ind under Borgmesterforvaltningen.
Senest punkt, der har fanget partiets opmærksomhed, er velfærdsteknologien, der blev flyttet til Borgmesterforvaltningen, mens den tidligere direktør for Social- og arbejdsmarkedsforvaltningen blev udpeget som chef for området.
Med på listen er også det store Thomas B. Triges Gade-projekt, sundhedspolitikken og  erhverspolitikken,  der også budgetmæssigt er lagt under borgmesterforvaltningen.
- Det er en række områder, som vi synes ville passe bedre indenfor deres egne forvaltninger, siger Susanne Ursula Larsen. 

Ikke en personlig kritik

Umiddelbart kunne det lyde som en kritik af den konservative borgmester Jan Boye, der tidligere har fået på puklen for netop at samle for mange opgaver under Borgmesterforvaltningen, men den sammenhæng afviser den radikale spidskandidat:

- Man skal ikke se det som en kritik af den siddende borgmester, men i stedet som en kritik af at man overhovedet kan finde på at organisere det på den måde. 

Den konservative borgmester Jan Boye afviser, at der ligger for mange opgaver under hans forvaltning.

- Det der med at borgmesteren har trukket opgaver til sig, det passer ikke, siger han.

Ifølge borgmesteren er der i høj grad tale om selvstændige enheder, som han ikke påvirker politisk.

- Hele byplanen er lagt i City Design Odense, der godt nok refererer til Økonomiudvalget, men de beslutninger der skal udføres der, er jo allerede vedtaget politisk. Der er ikke mere politik i det, siger Jan Boye.

Med hensyn til den nye afdeling for velfærdsteknologi, er tilknytningen kun midlertidig, siger borgmesteren:

- Der er to ansatte, og de er kun organiseret under Borgmesterforvaltningen, indtil det kan blive en selvstændig enhed.

Foreslår ny forvaltning

Det Radikale Venstre vil gerne sætte mere fokus på sundhedsområdet,  derfor vil partiet ændre på de odenseanske forvaltninger. 

- Vi mener at sundhedspolitikken fortjener større opmærksomhed, og vi vil gerne oprette en ny forvaltning under navnet Social- Sundhed og Beskæftigelse, siger Susanne Ursula Larsen. 
Det er altså ikke tanken, at der skal være flere forvaltninger i Odense, blot får den nuværende Social- og arbejdsmarkedsforvaltning sundheden som ekstra ansvarsområde.

- Det giver også den sidegevinst, at den forvaltning får mere tyngde og bliver politisk mere interessant, siger den radikale spidskandidat.

Men først og fremmest ønsker de radikale, at det bliver klokkeklart, hvem der har det politiske ansvar for den kommunale sundhedsindsats.

- Det er problematisk, når et kerneområde placeres i en blanding af strategiske styregrupper, rådgivende udvalg og ekspertgrupper.
Hvis der er noget galt på Børn- og Unge området, så kan man gå til en direktør dér eller undlade at stemme på rådmanden næste gang. Mens det er uigennemskueligt, hvem der har ansvaret for sundhedsområdet,  siger hun.

Netop på sundhedsområdet var der bred politisk enighed om at organisere tingene, så der er et centralt placeret rådgivende udvalg, mens sundheden ellers er placereret rundt om i de andre forvaltninger. 

Ikke designet som en radikal drømmeforvaltning

En ny stærkere forvaltning med ansvaret for sundhed kunne lyde som en godbid for en eventuel kommende radikal rådmand, også i betragtning af at Susanne Ursula Larsen er læge.

- Der er mange forvaltninger, der er perfekte for de radikale, vi har også klare meninger om skole og kultur. Det her er ikke en konstruktion, der skal laves for at være en passende forvaltning til de radikale, det er for at sætte ekstra fokus på sundhed, siger Susanne Ursula Larsen.

Borgmester Jan Boye mener ikke, at det vil være en god idé at samle sundheden under én forvaltning:
- Et stort set enigt byråd vedtog jo netop, at der skulle ligge sundhedsopgaver rundt om i forvaltningerne, så sundheden er med i løsningen af alle kommunens opgaver, siger han.