Radikalt bagland beroliget

I dele af De Radikales bagland er der en smule lettelse over, at asylstramningerne rammer færre end frygtet.

Det er alt andet lige positivt, at regeringens bebudede stramninger for flygtninges ret til at få familiesammenføring kun rammer en mindre del af de syriske flygtninge.

Sådan lyder det fra to medlemmer af De Radikale, der har været kritiske over for regeringens asylpolitik.

Partiformand Morten Østergaard (R) siger søndag til Jyllands-Posten, at det kun er en mindre del af de syriske flygtninge, der får asyl, som ikke vil have mulighed for at få familiesammenføring med det samme med regeringens planer. Langt de fleste går uden om ændringerne.

For knap to uger siden sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at flygtninge med midlertidig opholdstilladelse først skal kunne blive ført sammen med familien efter et år.

Den melding vakte harme i det radikale bagland. Nu stilner noget af kritikken en anelse af, da stramningerne ser ud til at ramme færre end først antaget.

- Det er et plaster på såret, at det ikke drejer sig om så mange, som vi i første gang havde regnet med, siger Niels Kristian Refstrup, formand for Sydjyllands Storkreds og medlem af den radikale hovedbestyrelse.

- Hvis størstedelen kan få deres familie med, så er det alt andet lige positivt, siger han.

Nogenlunde samme toner kommer fra Thorkild K. Maarbjerg, der er formand for De Radikales bestyrelse i Odense. Han har været "ked af regeringens linje", men valgte alligevel at bakke op om linjen som medlem af partiets hovedbestyrelse.

- Det glæder mig, at stramningerne ikke kommer til at ramme så mange. Stramningerne i sig selv er jeg kede af, fordi de strider imod radikal politik, men de har samtidig været nødvendige, fordi der er tale om en ekstraordinær situation, siger han.

Selvom stramningerne kun rammer en lille gruppe, mener Niels Kristian Refstrup fra Sydjyllands Storkreds fortsat, at regeringens linje er for stram. I hans optik skal alle have ret til at få en familiesammenføring.

- Så må vi skære ned på andre områder, siger han.