I det fynske folks tjeneste

Regionrådsmedlem: I har stemt ja med bind for øjnene

Regionrådsmedlemmerne Bo Libergren (Venstre) og Ida Damborg (SF) diskuterede tirsdag problematikkerne ved flytningen af hospitaludstyret fra det gamle til det nye OUH.

09:09

Regionrådsmedlem Bo Libergren (V) stemte ja til projektforslaget om, at genanvende udstyr fra det gamle OUH, og regionrådsmedlem Ida Damborg stemte nej.

I en rapport advarer regionens egne rådgivere om, at flytningen af hospitalsudstyr fra OUH til det nye Supersygehus udgør ”en alvorlig risiko, der kan have stor indflydelse på økonomien”. På trods af advarsler har man besluttet, at hospitalsudstyr for 2,3 milliarder kroner skal flyttes. Det bliver danmarkshistoriens største flytning af hospitalsudstyr. 

Regionrådsmedlemmerne Bo Libergren fra Venstre og Ida Damborg fra SF er voldsomt uenige om problematikkerne vedrørende flytningen - og diskuteret blev der. 

Læs også Regionen afviser kritik: Vi har styr på udflytningen af OUH

- Vi kan ikke forestille os at smide udstyr for tre milliarder ud. Vi planlægger at genanvende et sted mellem 76 og 96 procent af udstyret fra det eksisterende OUH. Man kan sammenligne det med, hvis man selv flytter, starter Regionrådsmedlem i Region Syddanmark Bo Libergren (Venstre) med at svare til spørgsmålet om, hvorfor han havde stemt for forslaget og fortsætter:

Jeg synes, at det er at stemme for et budget med bind for øjnene

Ida Damborg, Regionrådsmedlem, Region Syddanmark, SF

- Det er de færreste, der skifter garderoben og al inventaret. Men det kan selvfølgelig godt være, at der er lidt, der er nedslidt, som man benytter lejligheden til at smide ud og købe nyt ind af.

Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark Ida Damborg (SF) var i mod forslaget, og mener ikke, at der er gået nok beregninger forud for beslutningen om at flytte udstyret fra det gamle OUH til det nye Supersygehus. 

- Jeg er faktisk rigtig bekymret for, at man ikke har lavet ordentlige beregninger på, hvad det kommer til at koste. Nu forventer man at genanvende for 2,3 milliarder udstyr. Men hvad man kun kan genanvende for to milliarder, og man skal ud og købe nyt for 0,3 milliarder, så er man faktisk oppe på et beløb, der er lige så stort, som det vi pludselig skulle ud og finde for nylig, da vi havde projektforslaget i regionsrådet, siger Ida Damborg. 

Ida Damborg frygter især, at det er borgerne, der kommer til at betale prisen, hvis budgettet ikke viser sig at holde. Bo Libergren forstår den bekymring, men han ser ikke nogle alternativer. 

Læs også Patientforeningen: OUH-flytning går ud over kræftpatienter

- Vi kunne faktisk også bare lave nogle grundige beregninger, inden vi skal tage beslutninger. Det ville da være et godt sted at starte, siger Ida Damborg.

Men Bo Libergren er ikke enig i, at man kunne lave beregningerne bedre, end de er. 

- Vi har ikke så mange erfaringer i Danmark endnu med at flytte et helt sygehus. Men jeg må også sige, at der er en helt naturlig usikkerhed omkring det her. Hvordan skal vi vide, hvilket udstyr vi har om otte år, og hvilken stand det er i? Der vil formodentlig være opfundet både mere væsentlige og bedre scannere, strålekanoner og så videre, som vi selvfølgelig er nødt til at købe ind, forklarer Bo Libergren og efterspørger nogle reelle alternativer hos Ida Damborg. 

- Nogle gange Bo, så er det nemmere at skyde budbringeren end at lytte til budskabet, og det synes jeg, at du er i gang med lige nu, svarer Ida Damborg.