I det fynske folks tjeneste

Rektorer: Elevsammensætning skal ikke bestemmes på landsplan

Dansk Folkeparti vil låse elever til bestemte gymnasier. Rektorer og elever synes ikke, at det er en god idé - og slet ikke når det kommer til byer som Odense.

Problemer med elevsammensætningen på gymnasierne skal løses lokalt, mener rektorer og elever. Foto: Camilla Rønde / Ritzau Scanpix

Problemer med elevsammensætningen på gymnasierne skal løses lokalt. Ellers får man koncentreret minoritetseleverne på én bestemt skole frem for at få dem spredt - og det gælder især i Odense. 

Det mener formanden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø. 

Dansk Folkeparti har ellers foreslået, at unge i et område låses til et bestemt gymnasium. 

Læs også Partiflugt: Rekordmange fynske DF'ere forlader partiet

- I nogle områder vil det være en fornuftig løsning, men i andre kan det have den stik modsatte effekt, hvor man snarere får koncentreret minoritetselever på én bestemt skole frem for at få dem spredt, siger formanden for Danske Gymnasier. 

- Det kunne man forestille sig kunne være tilfældet i Odense, siger hun.

Hun ser hellere, at elevsammensætningerne på gymnasierne løses lokalt.

- Det er rektorerne i det enkelte område, som i fællesskab skal finde ud af at få løst, hvordan man fordeler eleverne, så der bliver en mere jævn fordeling af elever med minoritetsbaggrund, siger Birgitte Vedersø.

Ikke den eneste utilfredse stemme

Idéen om distriktsgymnasier falder heller ikke i god jord hos Jens Philip Yazdani, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Det synes vi, er rigtig ærgerligt, for der ligger rigtig mange værdifulde ting i, at vi som elever kan vælge, hvor vi gerne vil gå på gymnasium henne, siger han.

Han anerkender, at der er problemer med polariserede gymnasier, men mener ikke, at man skal gå så meget på kompromis med det frie valg.

Han mener ligeledes, at løsningen skal findes lokalt.

Løsningen er alt andet lige forskellig, om man er i København, Aarhus eller Odense. Derfor kan man ikke lave en "onesize fits all"-løsning

Jens Philip Yazdani, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning

- Løsningen er alt andet lige forskellig, om man er i København, Aarhus eller Odense. Derfor kan man ikke lave en "onesize fits all"-løsning.

- Vi synes, man skal lave en løsning, som giver mere plads til, at man som elev stadigvæk får mulighed for at søge frit, men hvor der måske er en eller anden omfordeling, siger Jens Philip Yazdani.

Opbakning til forslag

Dansk Folkepartis forslag om distriktsgymnasier kommer i forbindelse med forhandlingerne om regeringens udspil til bekæmpelse af parallelsamfund.

Læs også Gymnasium i krise - lærerstab beskæres

Både Socialdemokratiet og De Radikale er åbne for at se på idéen, men undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil ikke kommentere den.

- Vi har lagt et udspil frem, der løsner op for nogle af de problemer, der er på nogle gymnasier, hvor der er mange unge med anden etnisk baggrund, der har søgt sammen, siger hun.

Regeringen har foreslået, at gymnasieeleverne kan omfordeles, hvis der er mere end 20 procent med udenlandsk herkomst på ét gymnasium.