Ren pris: Glem vand, kemikalier og knofedt

Rengøring uden brug af vand og rengøringsmidler. Det kan lyde som det rene hokuspokus, men det er virkeligheden bag et rengøringskoncept, som er udviklet af en Odense-virksomhed. Onsdag aften vandt firmaet en national pris ved et stort Award Show.

Odense-virksomheden De Forenede Dampvaskerier får prisen for konceptet Viima, der på én og samme tid reducerer energiforbruget, brugen af vand og rengøringsmidler og giver medarbejderne bedre arbejdsbetingelser.

Hemmeligheden bag konceptet er nogle helt særlige og ultra tynde fibre, som har vist sig i stand til at opsamle skidt og snavs ved brug af naturens egen kræfter - statisk elektricitet og en såkaldt kapillærkraft. Når en tør moppe glider hen over gulvet, bliver den statisk ladet og tiltrækker og fastholder selv helt små partikler af skidt og snavs.

Let fugtige mopper og klude arbejder på samme måde som en plante, der suger vand og næring til sig fra jorden Her suger klude og mopper blot skidt og bakterier til sig, og gør det så effektivt, at det svarer til en desinfektion.

De gode resultater har på kun to år skabt en vækst i Viima på mere end 40 procent.

Det betyder, at de nuværende produktionsfaciliteter mangler plads, og at De Forenede Dampvaskerier i løbet af 2016 går i gang med at bygge en ny og større produktionshal i Odense.