I det fynske folks tjeneste

Rensdyr i Odense Zoo lægger pels til telt

Moesgaard Museum ved Aarhus mangler en rensdyrpels til et telt, og Odense Zoo har et rensdyr for meget. Det er der kommet en usædvanlig handel ud af.

Foto: Ard Jongsma / Odense ZOO

Det er Moesgaard Museum, der har taget kontakt til Odense Zoo. En tjuktisk jurt - et beboelsestelt i pels - er kommet til skade under transport, og jurten skal bruges til en udstilling på museet.

Tjuktiske ritualer

Den tjuktisk jurt må kun repareres med et rensdyrskind, som er blevet behandlet efter ganske særlige tjuktiske ritualer.

- Ifølge tjukternes tradition skal dyret velsignes, inden det aflives og flås. Ved en religiøs ceremoni vil det døde dyr modtage vand og blive lagt på et leje af kviste, inden skindet masseres og trækkes af med de bare hænder, forklarer Odense Zoo i en pressemeddelelse.

Når skindet kommer til Moesgaard Museum, skal det garves og efterbehandles.

Odense Zoo havde et rensdyr i overskud

- I Odense ZOO har vi i en tyrekalv i overskud, som vi ikke kan få afsat til andre zoologiske haver. Rensdyret kan ikke gå sammen med den anden tyr i anlægget, og en aflivning er derfor nødvendig, fortæller zoolog Nina Collatz fra Odense Zoo.

Udover at Moesgaard Museum får glæde af skindet, så bliver resten af rensdyret brugt til foder til rovdyrene i Zoo.

Flåning af rensdyret vil foregå fredag formiddag i Odense Zoo. Moesgaard Museum møder op med antropologer og arkæologer, som vil flå rensdyret umiddelbart efter aflivningen.

I uge 7 kan den tjuktiske jurt så opleves på Moesgaard Museum.