I det fynske folks tjeneste

Rod på Lille Glasvej: Hvad kan borgere forvente?

Først var det medicineringen, som sejlede på Lille Glasvej. Nu er der så tvivl, om stedet er et plejecenter eller et botilbud. Og der er stor forskel.

00:33

Video: Pernille Gram

Der er opstået forvirring om, hvorvidt Lille Glasvej er et plejecenter eller et botilbud. Ifølge en rapport fra Arbejdstilsynet, som TV 2/FYN har fået agtindsigt i, gik Lille Glasvej i 2015 fra at være et plejecenter til at være et botilbud. 

Og forskellen mellem de to har betydning for, den service som leveres. Ifølge rapporten fortæller de ansatte, at:

"Lille Glasvej drives som et plejecenter, men at det forventes, at de ansatte leverer ydelser svarende til, at stedet var et botilbud".

De ansatte er simpelthen i tvivl om, hvilke forventninger der er til dem. Og det bekymrer Lise Beha Erichsen, landsformand i Hjernesagen.

- Vi skal holde os for øje, at der her er tale om borgere med hjerneskade, det vil sige borgere som har massivt behov for hjælp og støtte. Og det må være udgangspunktet. Jeg er sådan set ligeglad med, om man kalder det, det ene eller det andet. Det, der er vigtigt, er, hvilken individuel vurdering, der er sket, og når man har taget stilling til det, ved man om borgeren er det rigtige sted, siger Lise Beha Erichsen.

Som faktaboksen viser, så er der generelt flere krav til et botilbud end til et plejecenter.

Botilbud eller plejecenter

Botilbud:
 • Kravene er mere omfattende end på et plejecenter:
  • Stedet er rettet mod en specifik målgruppe som for eksempel erhvervet hjerneskade 
  • De ansatte skal i høj grad udføre pædagogsik arbejde samt guide og motivere beboere til at deltage aktivt i hverdagen
  • De ansatte kræves at have en specialviden, fordi boltilbud er for bestemte målgrupper
Plejecenter:
 • Kravene er ikke så omfattende som på et botilbud
  • Stedet er i princippet for alle, uanset om du har demens, parkinsons eller bare ikke kan klare dig selv
  • De ansatte skal i høj grad udføre plejeoopgaver
Kilde: Hjernesagen

Forvaltning: Det er et plejecenter

Selvom Lille Glasvej ifølge rapporten gik fra plejecenter til botilbud i 2015, så slår rapporten også fast, at forvaltningen i marts 2017 beslutter, at Lille Glasvej altså er et plejecenter. Det fastslår Dorthe Rokkedal, forløbschef for erhvervet hjerneskade i Odense Kommune, at Lille Glasvej stadig er:

- Jeg er helt bevidst om, at der har været stor usikkerhed, om det har været det ene eller andet. Også fordi der har stået noget forkert på vores hjemmeside. Men Lille Glasvej er et plejecenter. 

Læs også Politikere om medicinkaos: Det kan gå grueligt galt

I to år har der ellers stået på kommunens egen hjemmeside, at Lille Glasvej var et botilbud til folk med erhvervet hjerneskade. Også i et jobopslag fra december 2016, som TV 2/FYN er i besiddelse af, beskrives Lille Glasvej som et sted for borgere med erhvervet hjerneskade. 

"Den 5. januar 2015 gik stedet fra et plejecenter over i et forløb for borgere med en erhvervet hjerneskade". 

To medlemmer af Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune undrer sig over, at Lille Glasvej altså ikke er et botilbud.

- Det er klart, jeg vil gerne vide, hvordan jeg kan tro, at jeg har været ude på et botilbud - have et referat, hvor der står, jeg har været på et botilbud - og det så viser sig at være et plejecenter, fortæller Christel Gall (DF).

Venstre vil nu have en forklaring fra forvaltningen og rådmand, Brian Skov Nielsen (Ø). 

- Vi vil gerne have forvaltningen til at svare på, hvad det er vi sagde ja til som politikere, som gik galt. Det er jo tilsyneladende ikke det, vi har sagt ja til, der foregår lige i øjeblikket. Det er jo derfor, det går galt, forklarer Mark Grossmann (V).

02:31

Video: Pernille Gram

Luk video