Røg går ud over Lenes arbejde: Rådmand vil have dyrt ventilationssystem på plejehjem

Beboere på Odenses botilbud ryger så meget, at det går ud over de ansattes helbred. Det skal et ventilationssytem til knap 16 millioner kroner lave om på, hvis det står til rådmand Brian Dybro.

Helle Bøgelund Knudsen risikerer i værste fald at dø tidligere på grund af sit arbejde.

Som social- og sundhedshjælper på plejehjemmet Svovlhatten i Odense er hun nemlig udsat for massiv passiv rygning, når hun udfører sig arbejde i flere af beboernes hjem.

Her kan nogle beboere ryge op mod 60 cigaretter om dagen, og fordi boligen er at betragte som beboerens private hjem, kan man ikke forbyde dem at ryge indendørs eller tvinge dem til at lufte ud.

- Du kan mærke det på dine luftveje, og du kan lugte det i dit tøj. Det er ligesom at træde ind i et rygeskur, og hvis jeg har været herinde i for lang tid, så er jeg nødt til at gå ud og skifte tøj, for det er ikke værdigt, at jeg taler med en pårørende og lugter sådan af tobaksrøg, fortæller Helle Bøgelund Knudsen.

Har fået påbud

Røgproblemerne har tidligere givet plejehjemmet Svovlhatten og to andre botilbud i Odense et påbud fra Arbejdstilsynet, fordi røgen går ud over de ansattes helbred.

Påbuddet har dog ikke hjulpet, og derfor vil Ældre- og Handicaprådmand Brian Dybro (SF) nu afsætte 15,9 millioner kroner til nye ventilationsanlæg.

- Det er mange penge, men det handler om vores medarbejderes sundhed og deres trivsel, og det kan blive endnu dyrere, hvis vi ikke gør noget, siger Brian Dybro.

Det knap 16 millioner kroner dyre forslag om nye ventilationssystemer er lavet på baggrund af anbefalinger fra eksperter fra By- og Kulturforvaltningen.

Den massive rygning har farvet det meste af plejehjemsboligen gul. Her ses et køleskab, hvor farven ikke har været mulig at fjerne med rengøring.
Den massive rygning har farvet det meste af plejehjemsboligen gul. Her ses et køleskab, hvor farven ikke har været mulig at fjerne med rengøring.
Foto: Alex Syrik

En billigere løsning ville være at regelmæssigt at lufte ud i beboernes hjem, men det er ifølge plejehjemsleder på Svolvhatten Lene Fonnesbæk Jensen ikke muligt.

- Vi arbejder med demensramte beboere, der har været vant til at ryge indenfor hele deres liv, og lige så hurtigt som vi åbner vinduer, lige så hurtigt lukker de dem igen, siger plejehjemslederen.

På Svovlhatten har de forsøgt sig med flere forskellige luftrensere og ventilationssystemer, men de har ikke været kraftige nok til at rense luften for røg.

Medarbejdere siger op

Udover at være generende for de ansatte, har røgproblemerne ifølge rådmand Brian Dybro også betydet, at nogle medarbejdere har sagt op efter en enkelt dag, fordi de ikke kunne holde lugten ud.

Derfor er det vigtigt for rådmanden, at forslaget bliver vedtaget til de kommende budgetforhandlinger i Odense Kommune.

- Det handler om sund fornuft. Det handler om, at vi har et ansvar som arbejdsgiver, og hvis vi ikke gør noget ved det, så risikerer vi jo, at vi ikke kan få ansat de medarbejdere, der skal til for at hjælpe de mennesker, som vi er her for at hjælpe, og det vil jo være katastrofalt, siger Brian Dybro.

Helle Bøgelund Knudsen håber da også, at der kan blive gjort noget ved røgproblemerne på plejehjemmet. Det vil nemlig også få betydning for de storrygende beboere.

- Det vil betyde, at jeg vil opholde mig mere i boligen. Jeg vil kunne give beboerne mere omsorg herinde, fordi de har jo også et behov for at snakke og holde i hånden, men det kan jeg ikke på grund af lugtgenerne herinde, siger social- og sundhedshjælperen.

Budgetforhandlingerne i Odense Kommune går i gang i næste uge.