I det fynske folks tjeneste

Ruderanlæg: Premiere uden problemer

Mandag morgen skulle det nye ruderanlæg ved motorvejsafkørsel 52 bestå den første prøve med myldretrafik. Og det foregik uden problemer.

00:11

Til- og frakørsel 52 har siden foråret været under ombygning til det nye anlæg, der især anvendes med succes i USA. Video: Ole Holbech

Der er tale om en trafikal danmarkspremiere i Odense, når trafikanter, som de første på dansk grund, nu kan køre til og fra Fynske Motorvej og på Assensvej gennem et såkaldt dynamisk ruderanlæg.

Det er til- og frakørsel 52, som siden foråret har været under ombygning til det nye anlæg, der især anvendes med succes i USA. 

Læs også Forsøg med venstrekørsel skal løse trafikprop

Højere kapacitet 

Trængsel og kø gjorde det ofte besværligt at komme til og fra Fynske Motorvej via rampekrydset i det gamle tilslutningsanlæg 52 i Odense SV. Ved myldretid strakte bilkøerne sig ofte langt ned på motorvejen - med risiko for trafikuheld.

Det fik Vejdirektoratet til at tænke nyt og hente inspiration fra udlandet.

I et dynamisk ruderanlæg bytter trafikken bane henover motorvejen for derved at sikre konfliktfri venstresving ned mod motorvejen og samtidig skabe bedre plads til bilisterne i alle retninger.

Og den første hverdagsmorgen med myldretrafik forløb uden problemer.

- Umiddelbart ser det ud til, at bilisterne kan finde ud at bruge det nye anlæg. Men der har nok ikke været så meget trafik som normalt. Mange bilister har fundet andre veje i den tid, hvor krydset er blevet ombygget, fortæller projektleder Annette Jørgensen fra Vejdirektoratet.

Læs også Marianne frygter ny motorvejstilkørsel: Kan blive ulideligt

Vejdirektoratets folk blev da også mødt med "thumbs-up" fra glade bilister, fortæller Annette Jørgensen.
 

Ministerbesøg besøger projektet

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) besøger mandag det nye anlæg. Her vil han høre nærmere omkring anlægget og selv prøve at køre gennem det nye anlæg. 

- Som transportminister er jeg interesseret i, at vi løbende følger trafikken rundt omkring i Danmark og forsøger at forbedre trafikafviklingen, hvor det er muligt. Mange steder i landet er der trængsel ved til- og frakørslerne ved motorvejene, og det er nødvendigt at tænke nyt og kreativt for at finde de rette løsninger, siger Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse inden besøget mandag.

04:25

Søndag åbnede Vejdirektoratet den ombyggede til- og frakørsel 52 syd for Odense som Danmarks første dynamiske ruderanlæg. Vejdirektoratet forventer, at det nye anlæg bliver til stor glæde for trafikanterne, der blandt andet vil opleve mindre kødannelse.

Luk video

Se video

Sådan fungerer det nye ruderanlæg ved afkørsel 51:

00:41

Sådan fungerer det nye ruderanlæg ved afkørsel 51 på Fynske Motorvej.

Luk video