Så kørte Højby Skoles gåbus for første gang

Nu kan de små elever på Højby Skole tage gåbussen i skole i stedet for at blive transporteret i bil af mor og far.

Fyn har onsdag fået en helt ny og helt speciel busrute. Og chaufførerne er også specielle, de er nemlig skolelever. Gåbus hedder projektet, og her er det de ældre skoleelever, der hjælper de yngre sikkert i skole.

Transporten af de små elever sker til fods, og gåbuschafførerene er elever fra 6.-9. klasse, der alle ønsker at hjælpe de små elever sikkert i skole.

Den nye gåbus-ordning er blevet oprettet som et aktivt alternativ til at køre børnene i skole i bil. Gåbussen ”kører” en bestemt rute gennem byen, hvor de små elever har mulighed for at stige på ved forskellige stoppesteder, så de kommer i skole på en sikker og aktiv måde.

Mere fysisk aktivitet og større sikkerhed

- Gåbus er et rigtig spændende tiltag, der skal få flere elever på de odenseanske skoler til at gå i skole og dermed være med til at mindske de trafikale problemer foran skolerne. En gåbus er på den måde med til at gøre det sunde valg til det nemme valg,” siger Jane Jegind, by-og kulturrådmand i Odense Kommune.

Udover større fysisk aktivitet hos de unge mener Morten Wettergren, souschef på Højby Skole, at tiltaget kan være med til at skabe større sikkerhed i trafikken.

- Vi ved jo, at tæt på halvdelen af alle ulykker, der sker med børn på vej til skolen, skyldes andre forældre, der ikke ser sig for. Så med det her tiltag gør vi noget for at øge sikkerheden i trafikken, når de ældre og ansvarlige skolebørn, der kender trafikreglerne og bliver uddannet som gåbuschauffører, kan følge de mindre skolebørn i skole, siger Morten Wettergren.

Dette samme hører man hos Dansk Skoleidræt, som står bag projektet. De håber, at forældrene vil blive mere trygge ved at sende deres børn ud i trafikken med den nye ordning:

- En undersøgelse fra Rådet fra Sikker Trafik viser, at mange forældre er utrygge ved at sende deres barn alene ud i trafikken pga. de mange biler på skolevejen og barnets manglende erfaring med trafikken. Med Gåbus er de små nye trafikanter ikke overladt til sig selv, de får hjælp af chaufførerne hele vejen. Samtidig viser forskning, at aktiv transport også gør børn sundere og mere læringsparate, så der er mange gevinster at hente med Gåbus, forklarer Cammilla Jørgensen, projektleder i Dansk Skoleidræt.  

Vi hjælper de små med at blive sikre i trafikken

- Når vi ”kører” med Gåbussen, er der ingen voksne med. Så er det vores ansvar at lære de små om trafikken. Vi skal gå forrest som gode eksempler og vise dem, hvordan de skal gå sikkert, når de er ude blandt biler og cykler på vejene, siger en af gåbuschaufførerne, Melina Holm Müller fra 8.a på Højby Skole.

Men selvom de ældre elever på Højby Skole tager et stort ansvar på sig, understreger skolens souschef, Morten Wettergren, at gåbuschaufførerne selvfølgelig ikke har det endelige ansvar for de mindre elever:

- Vi har uddannet de ældre elever til at være gåbuschaffører, gået ruten med dem og talt en del med dem om det med at have ansvar for mindre elever. Men de har jo ikke mere ansvar, end de ville have for deres små søskende. Det har vi også gjort forældrene opmærksomme på. De ældre elever har ikke noget juridisk ansvar. Men vi vil gerne tilbyde vores hjælp og være med til at sikre, at de små elever kommer sikkert i skole, siger Morten Wettergren.

 

 

 

Gåbusser på landsplan

 

 

 

Oversigt

    Oversigt