I det fynske folks tjeneste

Salg af fyrværkeri flyttes ud af Odense

Odenseanerne må i år indstille sig på en mindre køretur ud af byen, når der købes ind til nytårsaften. Kommunen vil ikke længere tillade salg af fyrværkeri fra enkelte pladser i byen.

I Odense er naboerne til sportspladserne utilfredse med, at der blev solgt fyrværkeri lige om hjørnet. Derfor har kommunen trukket i håndbremsen for at undgå at genere borgerne. I år bliver salg af fyrværkeri forbudt i Tusindårsskoven og på havnepladsen - og på Dyrskuepladsen, hvor man heller ikke kunne købe krudt sidste år.

- Det er en ganske normal udvikling. Så må man altså have det besvær med at køre 10 minutter ekstra, når man skal købe fyrværkeriet, fortæller beredskabschef Peter Staunstrup fra Odense Brandvæsen til Ritzau. Han er desuden formand for Foreningen af Kommunale Beredskabschefer.

Frygter mere ulovligt fyrværkere

I kølvandet på ulykken i Seest indførte myndighederne skrappe lovkrav med hensyn til blandt andet afstand til andre bygninger. Derfor er forhandlerne i byerne afhængige af, at kommunerne giver en hjælpende hånd. Derfor skuffer den nye holdning Henrik
Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

- Det er ærgerligt, at mulighederne nu begrænses på grund af manglende kommunale tilladelser. Det betyder, at forbrugerne kommer til at køre længere for at få den ønskede vare. Og det er jo ikke til glæde for nogen.

Henrik Hyltoft mener desuden, at der også risiko for, at mere ulovligt salg dukker op, når man gør det besværligt for forbrugeren.
Fyrværkeri skal opbevares mindst 40 meter fra beboelse, og samme antal meter gør sig gældende, når det drejer sig om afstanden til nabobutikker på over 600 kvadratmeter.

Det vil dog stadig være muligt at købe fyrværkeri hos større supermarkeder i byen.