SDU bag epokegørende robot

6 års forskning og udviklingsarbejde på SDU resulterer nu i, at en helt ny slags robot har set dagens lys. Det drejer sig om en såkaldt robot-palle-plukker. I erhvervslivet er der allerede rift om robotten med det særprægede navn.

Succes for Odense-forskere

De seneste 10 år har forskere verden over arbejdet på at konstruere en robot, som er i stand til at tømme paller i en industriel produktion. Det er nu lykkedes for to forskere på SDUs Mærsk Mckinney Møller-Institut.

De første generationer af den her slags robotter var blinde. Vi har konstrueret een der kan se ved hjælp af flere kameraer, forklarer Ivar Balslev.

Når robotten tager over, kan den erstatte en del tungt, montont arbejde, som på nuværende tidspunkt bliver udført af ansatte.

Tirsdag åbner en såkaldt "spin off virksomhed" ved navn Shape Tecnologies i Odense.
Virksomheden, som SDU har aktier i, skal stå for salg og produktion af robotterne. De tekniske vidundere kommer til at koste omkring 1,5 millioner kroner stykket.

Rift om robotter

Grundfos i Bjerringbro har allerede bestilt fire licenser til første robot-palle-plukkere.

- Vi har jagtet sådan en robot i årevis, men dem der var på markedet, var ikke gode nok. Den her er langt foran konkurrenterne, siger Peter Bank Nielsen, ingeniør, Grundfos i Bjerringbro.