SDU-forsker med i 40 millioner kroners app til rygpatienter

Karen Søgaard, professor fra SDU, har fået en Horizon 2020 bevilling på 4,2 millioner kroner som del af en stor bevilling på i alt 40 millioner kroner fra EU.

Pengene skal bruges til udvikling og afprøvning af den første forskningsbaserede app til mennesker med lændesmerter.
App’en skal rådgive personerne om, hvad de selv kan gøre for at få en bedre hverdag med færre smerter.

Der findes et utal af apps med træningstips og øvelser til mennesker med ryg- og lændesmerter. Men ingen af dem er baseret på forskning. Det vil det nye fælles europæisk projekt lave om på med udvikling og afprøvning af app’en SELFBACK.

- Center for muskel og led sundhed skal sammen med Det Nationale Forsknings Center for Arbejdsmiljø og forskere i Norge, Skotland, Frankrig og Holland lave en app, som er nem at bruge for patienter med smerter. App’en skal hjælpe patienterne til selv at afprøve den måde, de bedst afhjælper og styrer deres smerter på, fortæller Karen Søgaard, professor med speciale i fysisk aktivitet og sundhed i arbejdslivet.

App med særlige råd

SELFBACK-app’en skal støtte personer med rygsmerter i at træffe gode beslutninger for deres ryg og dermed i større grad hjælpe dem til at fortsætte med at være fysisk aktive og bevare følelsen af kontrol over deres eget helbred. Selve støtten består af særlige råd om, fx hvilke former for fysisk aktivitet, måder at sove på og sidde stille, som har en positiv effekt på personens rygsmerter.
Karen Søgaard og hendes kolleger på SDU skal stå for afprøvning af app’en, som ventes færdig i 2020.

Oversigt

    Oversigt